Kriza u Austriji: U zgradama naplaćuju vožnju liftom

Poskupljenje energenata u Austriji značajno je povećalo cene i za održavanje zgrada, i tako vratilo neke stvari koje su bile davna prošlost.
Kriza u Austriji: U zgradama naplaćuju vožnju liftom
Foto: Pixabay
Tako je u nekim zgradama u Beču vraćena naplata vožnje liftom.
U jednoj stambenoj zgradi u trećem bečkom okrugu svi koji žele da se voze liftom moraju da ubace 20 centi u kasicu, a ko to ne uradi, moraće pešice. Stanari su dobili ključ kojim mogu da otvore lift, a gosti moraju da plaćaju vožnju.
Međutim, plaćanje je moguće samo u prizemlju, pa je spuštanje liftom moguće samo uz ključ.
 
Što se ključa tiče, ni on nije besplatan, već stanare košta 15 do 20 evra mesečno.
 
U mnogim starim zgradama, a u Beču ih ima mnogo, postoje stari liftovi sa kasicama, koje su bile stavljene van upotrebe, a sada ponovo dobijaju na značaju.
 
Krađa krompira
 
Usled rasta cena namirnica, ali i lošeg roda krompira, izgleda da je krompir postao zanimljivi plen za lopove u Austriji.
 
U austrijskom mestu Horn policija je suočena sa serijom provala, u kojoj je i jedan poljoprivrednik bio meta, jer su mu lopovi ukrali 24 džaka od po pet kilograma krompira.
 
Oni su sa ukupno ukrali 120 kilograma krompira, ali su i kamera za nadzor na solarnu energiju i akumulator nestali bez traga. U seriji od pet provala, koje se sve povezuju sa istim kradljivcima, dovodi se u vezu i provala u prodavnicu koja prodaje konoplje u centru grada, gde su ukrali opremu za uzgajanje marihuane.
  • Realista

    06.12.2022 13:22
    @shaw, @nana
    Da, ali u Ubiku je u pitanju simulacija unutar simulacije života, tako da ništa od toga nije stvarno. Apsolutna preporuka za knjigu!
  • Ujeee

    06.12.2022 11:38
    Jaoooo boooze, pa to u Austriji postoji decenijama. Ubacuje se 5/10/20 centi. Prikupljeni novac ide u budzet zgrade. Nista novo.
  • Nana

    06.12.2022 11:08
    @shaw
    Odlično ste se setili, poređenje je i više nego na mestu. Odličan pisac i odlična knjiga, šteta što malo ljudi to čita, pogotovo onih koji zdušno podržavaju sve "nove ideje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet