U Peruu haos: Predsednik smenio parlament, koji je prethodno smenio njega

Kongres južnoameričke države Peru smenio je predsednika države Pedra Kastilja i zamenio ga potpredsenikom države, ubrzo pošto je Kastiljo izdao uredbu o raspuštanju parlamenta.
U Peruu haos: Predsednik smenio parlament, koji je prethodno smenio njega
Foto: Beta/AP
Kastiljo je izdao uredbu o raspuštanju parlamenta - uoči zakazanog glasanja o njegovoj smeni. 
Kancelarija nacionalnog zaštitnika građana nazvala je Kastiljov pokušaj raspuštanja Kongresa - pučem, mada se najmanje jedan pravni stručnjak ne slaže sa njim. 
Peruanski kongres ovlašćen je da smeni predsednika kao što je i predsednik ovlašćen da raspusti kongres, pa to "tehnički gledano nije puč", izjavio je Eduardo Gamara, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa na Međunarodnom univerzitetu Florida.
 
"Zabuna se krije u 15.000 postojećih interpretacija u pogledu toga ko je tu jači: kongres ili predsednik", rekao je Gamara i dodao da će onaj ko pobedi imati i veću moć. 
 
Poslanici peruanskog parlamenta smenili su Kastilja sa 101 glas "za", šest "protiv" uz 10 uzdržanih, a kao razlog su naveli "permanentnu moralnu nesposobnost". 
 
Kastiljo je napustio predsedničku palatu u automobilu koji ga je proveo kroz stari centar Lime - glavnog grada Perua - a potom je ušao u policijsku stanicu, gde njegov status nije trenutno poznat. 
 
Na jednoj fotografiji koju je policija stavila na Tviter pa je posle obrisana, vidi se Kastiljo kako sedi u stanici okružen policajcima. 
 
 
Neposredno pre glasanja u kongresu, Kastiljo je objavio da postavlja novu vladu nacionalnog spasa i pozvao je novi saziv parlamentaraca da napiše novi Ustav države.
 
U televizijskom obraćanju, Kastiljo je rekao da će do izbora novog saziva kongresa vladati uredbama, i naredio je noćni policijski čas koji je trebalo da počne sinoć.
 
Kastiljo je najavio da će izmeniti sastav rukovodstava pravosuđa, policije i Ustavnog suda. Potom je šef generalštaba peruanske vojske podneo ostavku, što je učinilo i četvoro ministara, među kojima su ministar spoljnih poslova i ministar ekonomije. 
 
Predsednik je naredio raspuštanje kongresa nakon što je kongres krenuo u treći pokušaj da ga smeni. 
 
Kancelarija ombudsmana, nezavisne državne institucije, saopštila je pre glasanja u kongresu da bi Kastiljo trebalo da podnese ostavku i preda se organima pravosuđa. 
 
Nakon godina života u demokratiji, Peru je usred ustavnog urušavanja "koje se ne može nikako drugačije nazvati nego puč", navodi se u saopštenju zaštitnika građana.
 
"Gospodin Kastiljo se mora prisetiti da ne samo što je on izabrani predsednik republike, već i da narod bira predstavnike javnih funkcija", dodaje se u saopštenju i ukazuje na to da "Kastiljovi postupci ignorišu volju naroda, pa su prema tome ništavi". 
 
 
Poslanici su glasali za to da potpredsednica države Dina Boluoarte preuzme funkciju predsednika, a ona je preko Tvitera osudila i odbacila Kastiljove postupke ocenivši da oni "pogoršavaju političku i institucionalnu krizu koju će peruansko društvo morati da prevaziđe uz striktno poštovanje zakona".
 
Boluarte (60) će biti prva žena na čelu moderne države Peru. 

Teme

Peru
  • Boro Çorbo

    08.12.2022 09:58
    Permanentna nemoralna nesposobnost je srpski derivat.
  • Slobodni Liman

    08.12.2022 07:57
    I Peruanci imaju veće cohones od nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.