Međunarodne organizacije kritikovale direktora SP u Kataru zbog izjave o smrti radnika

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su danas izvršnog direktora Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru.
Međunarodne organizacije kritikovale direktora SP u Kataru zbog izjave o smrti radnika
Foto: FoNet/AP
On je rekao da je "smrt sastavni deo života", kada su ga pitali o smrti radnika migranta koji je radio na turniru.
 
Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je da je "duboko ožalošćena" zbog smrti radnika na turniru.

Kako je preneo britanski Atletik, žrtva je Filipinac u 40-tim godinama koji je u baznom kampu reprezentacije Saudijske Arabije pao sa viljuškara dok je popravljao svetla na parkingu. Više izvora je reklo da nije nosio sigurnosni pojas.

U intervjuu britanskim medijima, izvršni direktor Svetskog prvenstva Naser Al Kater rekao je da je razočaran zbog pitanja novinara o tome, preneo je BBC.
 
"O tome sada želite da pričate? Smrt je sastavni deo života, bilo da se dogodi na poslu ili u snu. Naravno, radnik je umro. Saučešće porodici. Međutim, čudno mi je da na to želite da se fokusirate u prvom pitanju. Vidite, smrt radnika je bila velika tema tokom Svetskog prvenstva. Sve što je rečeno o smrti radnika je bilo apsolutno netačno. Ova tema, ova negativnost oko Svetskog prvenstva je nešto sa čime smo se suočili", naveo je on.
 
Njega je zbog izjave kritikovala predstavnika organizacije Hjuman rajts voč.
 
"Komentar katarskog zvaničnika pokazuje bezosećajno zanemarivanje preminulog radnika migranta. Njegova izjava da se smrti dešavaju i da je prirodno kada se to dogodi, zanemaruje istinu da su mnogi smrtni slučajevi radnika migranata mogli da se spreče", rekla je predstavnica organizacije  Rotna Begum.
 
Katarske vlasti saopštile su jutros da istražuju smrt radnika.
 
Otkako je u decembru 2010. godine dobio organizaciju Svetskog prvenstva, Katar je bio na udaru kritika u vezi sa uslovima rada i života stotine hiljada radnika migranata iz Azije i Afrike. Ukupan broj smrtnih slučajeva u nesrećama na radu tokom priprema za Svetsko prvenstvo varira u zavisnosti od izvora i kreće se od 414 izmedju 2014. i 2020. godine, po katarskim vlastima, do nekoliko hiljada od 2010. godine, prema nevladinim organizacijama.
 
Istraživač Amnesti internešenela (AI) za radna prava migranata Ela Najt rekla je da nisu tačni navodi Al Katera da je svaka smrt radnika istražena.
 
"Mi i ostali godinama pozivamo katarske vlasti da istraže smrt radnika. Umesto toga, oni jednostavno nastavljaju da otpisuju ogroman broj smrtnih slučajeva kao prirodnih uzroka, uprkos jasnim zdravstvenim rizicima povezanih sa radom na ekstremnim temperaturama", navela je ona.
  • Isto

    09.12.2022 07:38
    Kao Ružić i Vučević kad komentarišu nasilje.
  • xqt

    09.12.2022 06:35
    Nezaboravno
    Prerano preminuli radnici biće trajno, crno obeležje i sramota po kojoj će biti upamćeno ovo prvenstvo.
  • perac prozora

    09.12.2022 03:24
    Svako ima svog Vucica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet