Ruski opozicionar osuđen na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja napada na Ukrajinu

Sud u Moskvi osudio je danas na osam i po godina zatvora opozicionara Iliju Jašina zbog kritikovanja vojne ofanzive protiv Ukrajine, prenosi agencija Frans pres.

Opozicionar je proglašen krivim za "širenje lažnih informacija" o vojsci i za osudu ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči, kod Kijeva, gde je Rusija optužena za zločine, što je ona negirala.

Tridesetdevetogodišnji Jašin sa smehom je primio danas izrečenu presudu. 

Bivši odbornik za okrug Krasnoselski uhapšen je u junu a suđeno mu je zato što je u izjavi uživo preko Jutjuba osudio ubistvo civila u ukrajinskom gradu Buči.
 
Posle početka vojne operacije u Ukrajini ruske vlasti su ojačale pravni arsenal radi obuzdavanja kritičkih glasova. Uvedeno je novo krivično delo širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.
 
Više osoba već je osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne na osnovu tog novog zakona pošto su proglašene krivim za objavljivanje "lažnih informacija" ili za "diskreditovanje vojske".
  • Marko, Liman

    11.12.2022 23:14
    Častan čovek i patriota. Rekao je samo istinu i izneo stanje stvari, što taj režim ne može i nema kapacitet da podnese. Nismo ni mi daleko od Rusije.
  • Braco Stamenski

    10.12.2022 09:30
    NVO?
    Ako je radio za neki od NVO-a, koje su finansirane od strane Šoroša, sve jasno - postupak opravdan!
  • Lošmi

    09.12.2022 17:52
    Razlika
    Opozicionar ili izdajnik, nije isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet