Iran pogubio još jednu osobu koja je učestvovala u protestima

Iran je saopštio da je pogubljena još jedna osoba uhapšena tokom protesta zbog smrti Mahse Amini.
Iran pogubio još jednu osobu koja je učestvovala u protestima
Foto: Beta/AP
Prema pisanju novinske agencije Mizan, kojom upravlja iransko pravosuđe, pogubljen je Madžidreza Rahnavard. On je osuđen zbog, kako se navodi, ubistva dva pripadnika snaga bezbednosti hladnim oružjem i za ranjavanje četiri osobe u Mashadu 17. novembra.
Prvi demonstrant pogubljen je prošle nedelje. Mohsen Šekari pogubljen je vešanjem nakon što ga je revolucionarni sud proglasio krivim za "neprijateljstvo protiv Boga".
Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi i drugi uskoro mogli biti ubijeni, jer je najmanje desetak ljudi do sada osuđeno na smrtnu kaznu zbog učešća u demonstracijama.
 
Protesti su izazvani smrću 22-ogodišnje Mahse Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer navodno nije nosila hidžab kako treba.
 
Njena smrt je dirnula nerv u Islamskoj Republici, pošto su istaknute javne ličnosti izašle u znak podrške pokretu, uključujući vrhunskog iranskog glumca Taraneha Alidoostija. Protesti su se od tada spojili oko niza pritužbi na autoritarni režim.
 
Prema Amnesti internešenelu, od novembra, iranske vlasti zatražile su smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u vezi sa protestima.
 
Prema norveškoj organizaciji Iran Human Rights, najmanje 458 osoba je ubijeno u nemirima od septembra.
 
Krajem novembra, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao je da je Iran u "krizi ljudskih prava" i pozvao na nezavisnu istragu o kršenju ljudskih prava u zemlji.

Teme

Iran
  • Лиманац

    12.12.2022 23:04
    Тако се то решава у слободним и праведним земљама где ми тежимо и где припадамо!
    Русија, Кина, Белорусија, Иран, Куба, Северна Кореја, Сирија и Еритреја!
  • Dule

    12.12.2022 12:46
    @Rasa sa salasa
    I još nešto, s obzirom da sam na studijama u inostranstvu, imao sam prilike da upoznam neke Irance koji zajedno sa mnom studiraju. Majku jedne Iranke, univerzitetsku profesorku, su na protestima u Esfahanu pretukli palicama, a u njenu tetku ispalili dva gumena metka. Samo zato što su se nalazile na protestu. A na tehničkom univerzitetu u Teheranu su ubili nekoliko studenata koji su podigli bunu.

    Čisto da znate o kakvim policajcima je reč.
  • @Rasa sa salasa

    12.12.2022 11:47
    Policajci koji čuvaju režim koji oduzima ženama prava? Slobini policajci su Švedska za njihov režim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet