Gradonačelnik Istanbula osuđen na dve godine zatvora, zabranjeno mu je da se bavi politikom

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu osuđen je na više od dve godine zatvora i izrečena mu je zabrana političkog delovanja zbog vređanja javnih zvaničnika.
Presuda dolazi šest meseci pre predsedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima je Imamoglu razmatran kao potencijalno jak protivnik predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.
Imamoglu, iz opozicione Republikanske narodne partije (CHP), osuđen je zbog govora posle lokalnih izbora u Istanbulu 2019. godine kada je rekao da su oni koji su poništili glasanje "budale". 
Za to delo predviđena je maksimalna kazna zatvora od četiri godine. Imamoglu je na ovim izborima tesno pobedio kandidata iz Erdoganove vladajuće partije. 
 
Nakon što su ti rezultati poništeni, on je ubedljivo pobedio na ponovnom glasanju i tako okončao dvadesetpetogodišnju vladavimu Erdoganove partije u Istanbulu.
 
Smatra se da ishod izbora 2023. godine zavisi od sposobnosti Republikanske narodne partije i drugih opozicionih stranaka da udruže snage oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoganu i njegovoj Partiji pravde i razvoja, koja vlada Turskom već dve decenije.
 
Advokati Imamoglua najavili su žalbu na presudu, pa će o njegovoj zatvorskoj kazni i zabrani političkog delovanja odlučivati drugostepeni sud, a moguće je da postupak neće biti završen do izbora u junu naredne godine.
  • Ooo

    14.12.2022 20:58
    Ooo
    Ooo Turci vratite se ko boga vas molimo!
  • Nik

    14.12.2022 20:13
    Vreme je da odu ovi diktatori što po 20 godina vladaju i hteli bi još. Ovaj je uzeo Putinov recept pa lepo strpao u zatvor političkog protivnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.