Dodik najavio smenu i procesuiranje članova Centralne izborne komisije BiH

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da će članovi Centralne izborne komisije BiH biti smenjeni u prvom mesecu posle formiranja nove vlasti.
 Dodik najavio smenu i procesuiranje članova Centralne izborne komisije BiH
Foto: Beta/AP
Dodik je najavio i "procesuiranje" članova CIK BiH zbog, kako je kazao, zloupotrebe položaja i ovlašćenja.
On je još kazao da je dobro što je okončana "klackalica" u vezi sa izborom srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH.
"Pojavila se informacija o ovome, ali sačekaću zvaničnu odluku. Očekivao sam da ne bude problema u izboru delegata u Dom naroda, ali od njih (CIK) se samo mogu očekivati problemi", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.
 
Pojedini mediji objavili su da je, na osnovu žalbe SNSD-a, Apelaciono veće suda BiH poništilo odluku CIK-a, kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglašen važećim.
 
Iz Suda BiH su saopštili da odluku povodom žalbe SNSD-a nisu još uvek otpremili, a iz CIK je navedeno da nisu primili odluku. Banjalučki mediji su objavili da je Sud BiH uvažio žalbu SNSD-a, pozivajući se na neimenovane izvore iz te stranke.
 
Ovakva odluka Suda BiH, ako bude zvanično potvrđena, znači da neće biti žreba o tome da li će sporni mandat u Domu naroda biti određen žrebom izmedju SNSD-a i PDP-a, već da će Dodikova stranka od pet srpskih delegata u Domu naroda imati četiri, dok će peti delegat biti iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS).
 
SNSD je ranije podneo krivičnu prijavu protiv članova CIK-a zbog njihove odluke o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsednika RS, kao i žalbu Sudu BiH, koja je usvojena.
  • Veternik

    15.12.2022 15:38
    Hitno iskopati onog ko je sa Srpske strane potpisao da Bosnjaci u Sarajevu prebrojavaju Srbima glasove. Toga uhapsiti i na dozivotnu robiju osuditi, zbog ugrozavanja Republike Srpske. Ovo nije igra kao sto izgleda, ovde je Dodik u pravu
  • iguman

    15.12.2022 08:26
    Ne mogu da razumem ostatak Evropeda mogu ladno da posmatraju desavanja u srbiji i severoistonoj BiH.
    Tango je igra za dvoje.
  • Salle

    15.12.2022 04:13
    Nema kraja tiraniji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.