Evroposlanici traže suspenziju pristupa Katara Evropskom parlamentu posle skandala s korupcijom

Evropski parlament je danas tražio da se privremeno "zatvore vrata" svakom ko predstavlja interese Katara i odlučio da suspenduje svako zakonodavno delovanje povezano s tim emiratom.
Evroposlanici traže suspenziju pristupa Katara Evropskom parlamentu posle skandala s korupcijom
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To je odlučeno posle već jednonedeljne pometnje zbog obelodanjivanja korupcionaškog skandala koji je pogodio samo srce te evropske institucije.
Gotovo jednoglasno (541 glas, dva protiv i tri uzdržana) evroposlanici uznemireni zbog navodnog korupcionaškog delovanja koje se pre svega odnosi na grčku evroposlanicu Evu Kaili -  smenjenu pootpredsednicu EP, traže da se odmah suspenduje pristup predstavnika katarskih interesa dok traje pravosudna istraga.
Odluku o suspenziji treba da potvrdi predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola.
 
Mecola je zbog skandala danas najavila reforme za 2023. godina. "U toku sam pripreme opsežnog paketa reformi koji će biti spreman početkom iduće godine", rekla je Mecola danas u Briselu gde prisustvuje samitu EU.
 
Ona je posebno pomenula jačanje zaštite uzbunjivača i zabranu nezvaničnih grupa prijateljstva s trećim zemljama.
 
Između ostalog je precizirala da nevladina organizacija "No Peace without justice", za koju se veruje da je povezana sa tekućom istragom, nema više propusnice za ulazak u Evropski parlament. Mecola je rekla da je odbila poziv Katara da prisustvuje Svetskom prvenstvu u fudbalu, zato što u vezi s tom zemljom ima stvari koje je zabrinjavaju.
 
Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši poslanik Evropskog parlamenta, a sada predsednik nevladine organizacije Fajt impjuniti, uhapšeni su prošle sedmice u Belgiji u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara.
 
Evroposlanici su 13. decembra gotovo jednoglasno smenili Kailis s mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, a prethodno je izbačena iz svoje poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u EP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet