Tviter suspendovao novinare koji su pisali o Masku

Tviter je sinoć suspendovao naloge novinara koji pišu o toj društvenoj mreži i njenom novom vlasniku Ilonu Masku, a među njima su novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post CNN.
Tviter suspendovao novinare koji su pisali o Masku
Foto: Beta/AP
Tviter nije objasnio zašto su skinuti nalozi novinarima, uklonjeni njihovi profili i istorija tvitova. Ali Mask ih je preko Tvitera sinoć optužio da dele privatne informacije o njegovom kretanju, koje je opisao kao "koordinate za ubistvo". Nije naveo nikakve dokaze za tu tvrdnju.
Iznenadna suspenzija novinara usledila je posle Maskove odluke u sredu da trajno zabrani jedan nalog koji je pratio letove njegovog privatnog aviona koristeći javno dostupne podatke. To je takođe navelo Tviter da promeni pravila za sve korisnike i zabrani deljenje podataka o trenutnoj lokaciji neke osobe bez njenog odobrenja.
Nekoliko novinara, koji su sinoć suspendovani, pisali su o novoj politici Tvitera i o  Maskovom objašnjenju za njeno uvođenje, koje je uključivalo i navode o uhođenju njegove porodice u utorak uveče u Los Anđelesu.
 
Mask je u Tviter poruci rekao da se isti propisi o oktrivanju nečijeg identiteta, adrese, ili drugih ličnih podataka, što se zove "doksing", odnose na novinare, kao i na sve druge.
 
"Sasvim je u redu da me kritikuju ceo dan, ali da daju moju lokaciju u realnom vremenu i ugrožavaju moju porodicu, nije", napisao je Mask na Tviteru.
 
Urednica Vašington posta Seli Bazbi zatražila je da se odmah vrati nalog njihovog izveštača o tehnologiji Drua Harvela. Ta suspenzija direktno podriva Maskovu tvrdnju da želi da vodi Tviter kao platformu posvećenu slobodnom govoru, napisala je ona i dodala da je novinar isključen bez upozorenja ili objašnjenja, a posle tačnog izveštavanja o Masku.
 
CNN je u saopštenju naveo da je impulsivna i neopravdana suspenzija jednog broja novinara uključujući CNN-ovog Doni O'Salivena zabrinjavajuća ali ne i iznenađujuća.
 
"Sve veća nestabilnost i nestalnost Tvitera bi trebalo da bude vrlo zabrinjavajuća za svakog ko koristi Tviter. Tražili smo objašnjenje od Tvitera i preispitaćemo naš odnos na osnovu tog odgovora", napisao je CNN u saopštenju.
  • Realista

    16.12.2022 14:57
    Mask je go.
    Lik se reklamira kao epitaf slobode govora a upravo je suprotan. Primenjena 1984-a. Samo se promašene budale lože na takve, oni su osnova desnice.
  • Laloš

    16.12.2022 09:52
    Može mu se u svojoj kući radiš šta hoćeš. Twiter je njegova lična svojina koju je pošteno platio. Druga je priča sa javnim sektorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.