Vojske zemalja bivše Jugoslavije imaju oko 300 američkih borbenih vozila

Američka vojna industrija sve je više prisutna na prostoru bivše Jugoslavije, pa je tako od šest država nastalih raspadom federacije polovina već nabavila oko 300 borbenih vozila JLTV "Oškoš".
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora naručile su ukupno 294 vozila pod nazivom JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), koja se u američkoj vojsci koriste od 2016. godine i koja se sve više probijaju do korisnika, primarno među NATO članicama.
Slovenci su 13. decembra zvanično predstavili 38 JLTV koja su naoružana i predata u jedinice. Planirano je da se do kraja 2024. nabavi 129 JLTV.
Armija Severne Makedonije (ARSM) letos je dobila prvih šest komada od početne tranše od 33 JLTV. Prema dugoročnom planu nabavki za ARSM predviđeno je da se od "Oškoša" pribavi 98 JLTV u raznim varijantama.  
 
"Vojska Crne Gore (VCG) je otišla najdalje sa osvajanjem JLTV jer su pripremili vod tih vozila za svoj kontigent koji će u januaru 2023. godine da uđe u NATO borbenu grupu u misiji 'Pojačane budnosti' u Bugarskoj. Crna Gora je naručila 67 JLTV od kojih je prvih 20 primljeno 2020. godine. Iduće godine završeva se prijem nove tehnike", navodi se u tekstu.
 
Portal navodi da su ta vozila u sve tri zemlje bivše Jugoslavije smeštena u jedinicama koje su deklarisane za misije koje vodi NATO. Slovenci imaju dve takve borbene grupe, Makedonci jednu a Crnogorci dve čete.
 
JLTV "Oškoš" je lako oklopno modularno vozilo koje, u zavisnosti od zadatka, može biti opremljeno raznim vrstama naoružanja i druge opreme, od teških ili pešadijskih mitraljeza, automatskih bacača granata, protivoklopnih vodjenih raketa pa čak i minobacača kalibra 120 milimetara.
 
JLTV se proizvodi i u verziji sanitetskog ili komandnog vozila.
 
"Oškoš" ima četiri člana posade - vozač, komandir, nišandžija i vezista. Može da ostvari maksimalnu brzinu od 113 kilometra na sat, masa vozila je 6,35 tona a korisna nosivost 1,58 tona.
  • zztop

    19.12.2022 17:18
    A miloša ne nabavljaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.