Evropu zahvatila "najrazornija" epidemija ptičjeg gripa

Evropu je zahvatila "najrazornija" epidemija ptičjeg gripa u prošloj godini, saopštile su evropske zdravstvene vlasti, dok stručnjaci proučavaju izvodljivost vakcinacije, javlja France24.
Evropu zahvatila "najrazornija" epidemija ptičjeg gripa
Foto: Pixabay
Između oktobra 2021. i septembra 2022. godine otkriveno je oko 2.500 pojavljivanja ptičijeg gripa na farmama u 37 evropskih zemalja, saopštili su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i EU.
U to vreme "oko 50 miliona ptica je zaklano" na pogođenim farmama, izvestila je EFSA.
Ta iznuđena mera nije uključivala preventivni odstrel pilića, pataka i ćurki koji je obavljen uporedo sa epidemijama, navela je zdravstvena agencija za Frans Pres.
 
U saopštenju EFSA se navodi da "po prvi put" nije došlo do značajnog razdvajanja između dva talasa epidemije, jer virus nije stavljen pod kontrolu tokom leta.
 
Epidemija je ove jeseni bila virulentnija nego prošle godine u isto vreme, a broj farmi na kojima je otkrivena zaraza veći je za 35 odsto, navodi AFP. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet