Mišel: "Katargejt" je štetan za EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokrenula je hitnu istragu o vezama svojih 26 komesara sa bivšim komesarom za migracije Dimitros Avramopulosom.
 Mišel: "Katargejt" je štetan za EU
Foto: Pixabay
 On je "uhvaćen u korupcionoj spirali" i navodima o uticaju Katara u Briselu, piše danas Politiko.
Komisija je zatražila od Avramopulosa da se izjasni kako je poštovao pravila lobiranja, navodi portal.
Avramopulos, bivši komesar EU za migracije, bio je počasni član Upravnog odbora nevladnine organizacije koju je osnovao bivši poslanik Evropskog parlamenta Pjer Antonio Panceri, sada u zatvoru pod otužbama za korupciju i pranje novca.
 
On je priznao da je primio uplatu od nevladine organizacije od 60.000 evra, a potom je podneo ostavku sa funkcije počasnog člana.
 
U mejlu u koji je Politiko imao uvid i koji je poslat ranije danas, zvaničnica EU je zatražila odgovor da li su članovi Koledža komesara ili njihovi članovi kabineta imali kontaske i saradnju sa Avramopulosom ili nevladinom organizacijom Pancerija tokom prošle godine.
 
Komesari imaju rok do sutra prepodne da odgovore na mejl predsednice Komisije. 
Šarl Mišel: Katargejt štetan za EU
 
Korupcijski skandal Katargejt koji potresa Evropski parlament je "dramatičan i štetan za kredibilitet Evropske unije" i otežava Briselu da se nosi sa višestrukim suprotstavljenim krizama, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ekskluzivnom intervjuu za Politiko.
 
Mišel je naglasio da je veoma zabrinut zbog optužbi za kriminalni poduhvat, pranje novca i korupciju koje je belgijska policija podigla protiv sadašnjih i bivših članova Evropskog parlamenta poslednjih dana.
 
"Prvo moramo da izvučemo pouke iz ovoga i da smislimo paket mera kako bismo izbegli takve stvari - da sprečimo korupciju u budućnosti", rekao je Mišel, bivši belgijski premijer koji je sada u drugom mandatu predsednika Evropskog saveta.
 
Mišel je ocenio da skandal Katargejt "dodatno otežava" da se EU "fokusira na ekonomsku i energetsku krizu koja trenutno utiče na živote evropskih građana".
 
Belgijska policija uhapsila je više ljudi, uključujući grčku evroposlanicu Evu Kaili i njenog italijanskog partnera Frančeska Đorđa, kao i bivšeg italijanskog poslanika Pjera Antonija Pancerija i Nikola Figa-Talamanku, generalnog sekretara grupe za kampanju u oblasti vladavine prava.
 
Policija je takođe zapečatila više kancelarija u Evropskom parlamentu i zaplenila najmanje milion i po evra u gotovini nakon, kako kažu, jednogodišnje istrage širom Evrope o navodnoj korupciji i pranju novca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet