Novo suđenje reperu zbog učešća u protestima u Iranu

Iranski Vrhovni sud naložio je novo suđenje kurdskom reperu koji se suočava sa smrtnom kaznom zbog učešća u protestima posle smrti Mahse Amini, saopštio je taj sud.
U Iranu je pokrenut talas protesta posle smrti 22-godišnje Iranke kurdskog porekla Mahse Amini 16. septembra nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.
Vlasti u toj zemlji, koje osuđuju proteste, uhapsile su nekoliko hiljada ljudi, a više desetina je osuđeno na smrtnu kaznu zbog učešća ili podrške tom protestnom pokretu.
"Vrhovni sud je prihvatio žalbu dvojice optuženih umešanih u nedavne nerede na presudu Revolucionarnog suda", saopštile su pravosudne vlasti i dodale da se to odnosi na repera Samana Sejdija, poznatog i kao Saman Jasin, i na Mohameda Gobadlua.
 
Ti organi su posle nekoliko sati naveli da je Gobadluova žalba odbačena i da je njegova presuda potvrđena. 
 
Grupe za ljudska prava u inostranstvu saopštile su da su obojica bili osuđeni na smrt.

Teme

Iran

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet