Papa Franja: Svet gladan novca, a siromašna i zaboravljena deca nemaju svoje mesto

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja prekorio je u besedi na Badnje veče one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i dece.
Papa Franja: Svet gladan novca, a siromašna i zaboravljena deca nemaju svoje mesto
Foto: Beta/AP

On je osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam i podsetio da se Isus rodio u štali.

Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vernika, među kojima je bilo turista i hodočasnika koji su zauzeli svoje mesto iza redova pontifika u belim haljinama.

Franja je inspiraciju za božićne pouke pronašao u skromnosti Isusovih prvih sati života u jaslama.
 
"Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre", rekao je on.
 
"Koliko smo ratova videli! A na koliko mesta se i danas sa prezirom tretira ljudsko dostojanstvo i sloboda! Kao i uvek, glavne žrtve ove ljudske pohlepe su slabi i ranjivi", rekao je Franja.
 
On je dodao da i ovog Božića svet koji je gladan novca, moći i zadovoljstva ne ostavlja mesta za veliki broj male, siromašne i zaboravljene dece.
 
"Ne dozvolite da vas savladaju strah, rezignacija ili obeshrabrenje. Isusovo rođenje u jaslama pokazuje gde se može naći pravo bogatstvo u životu: ne u novcu i moći, već u odnosima i ljudima", rekao je on.
 
Po završetku mise, papa, koga je pomoćnik gurao u invalidskim kolicima, prošao je kroz baziliku sa statuom bebe Isusa u prirodnoj veličini u krilu i pored nekoliko dece koja su nosila bukete, ostavivši statuu deteta Isusa u jasle.
  • Pa

    26.12.2022 09:43
    Pa
    Pa ti nebidi Juda i rasprodaj deo silnog bogatstva iz Vatikana kao primer i nahrani tu decu! Lupetanje i nista vise!!!
  • www

    25.12.2022 10:42
    Ma, da! Hajde lepo imenuj te konkretne ljude, ili bar države, jer ti bar 80% tvojih vernika ne spada u tu kategoriju. Hajde već jednom, zameri se konkretnim ljudima, pa da vidimo!
  • L. Matic

    25.12.2022 09:58
    L. Matic
    Ovaj isto prica ko sto je njegov predhodnik pricao Maradoni a Vatikan u zlatu te mu Maradona rekao sro neprodate to silno zlato i blago umesto sto samo pricate...preduzmite nesto?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.