Odgovor na "provokaciju" SAD: Kina izvela vežbe u blizini Tajvana

Kineska vojska izvela je vežbe u moru i vazdušnom prostoru u blizini Tajvana, kao odgovor, kako navodi Rojters, na neodređenu američko-tajvansku provokaciju.
Odgovor na "provokaciju" SAD: Kina izvela vežbe u blizini Tajvana
Foto: Beta/AP

"Preduzećemo sve neophodne korake da odbranimo suverenitet i teritorijalni integritet", saopštila je komanda Istočnog okruga Narodnooslobodilačke vojske u saopštenju, ne precizirajući detalje, preneo je Rojters.

Tenzije između Kine i Tajvana kulminirale su poslednjih meseci kada su na to ostrvo, koje Kina smatra delom svoje teritorije, u nekoliko navrata dolazila delegacija zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

Kina i dalje kao glavnog krivca za tenzije na Pacifiku vidi SAD i njeno mešanje u unutrašnje stvari Pekinga.
 
Kina je juče osudila novi zakon koji je odobrilo Ministarstvo odbrane SAD, a kojim se povećava vojna pomoć Tajvanu.
 
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazalo je da slanje američke vojne pomoći u iznosu od 858 milijardi dolara, od kojih je 10 milijardi dolara namenjeno za brzu nabavku oružja za Tajvan, ozbiljno narušava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, preneo je Rojters.
  • Banderaš

    25.12.2022 19:38
    Većina srpskih političara i Srba nema pojma kako,zašto i kada je Tajvan postao nezavisan,zašto ne želi da postane deo Kine,šta je istorijska pozadina čitave priče,ali se srpski političari daju sebi za pravo da komentarišu situaciju i da Srbiju stavljaju na stranu Kine što je suludo i što nam pravi ogromne probleme u razvoju i budućnosti.
  • Remark

    25.12.2022 19:01
    Na zapadu ništa novo
    Ovi bi da okupiraju Tajvan a oni drugi potpiruju tenzije da bi prodavali svoje oružje 8000 km dalje. I tako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet