Potpredsednik ruske vlade: Evropa neće moći bez naše nafte, niko ne može da nas zameni

Rusija će sačekati dok ne budu jasni konačni parametri embarga Evropske unije, jer ne razume šta može da zameni ruske naftne proizvode u Evropi, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
Potpredsednik ruske vlade: Evropa neće moći bez naše nafte, niko ne može da nas zameni
Foto: Pixabay
"Evropa je bila ključno tržište za prodaju naših naftnih derivata, ali sačekajmo da vidimo koje dugoročne odluke će doneti. Za sada ne znamo šta bi moglo da zameni naše energente", rekao je Novak.
On nije isključio mogućnost da neke države zatraže da budu izuzete od embarga na isporuke ruskih naftnih derivata.
"Sve ukazuje da će potrošnja energije rasti u budućnosti i ne možemo da zamislimo kako bi svetska ekonomija izgledala bez naših energenata. Niko ne može da nas zameni", kazao je Novak.
 
"Verovatno će Evropa pribeći izuzećima, kao što je bilo sa naftom kada sankcije nisu važile za snabdevanje naftovodima rafinerija u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Čak su i Nemačka i Poljska, koje su se izjasnile da više ne žele da kupuju rusku naftu, aplicirale za 2023. godinu", rekao je Novak.
 
On je podsetio da je zabrana kupovine ruske nafte stupila na snagu 5. decembra, ali se to ne odnosi na naftovod "Družba", kojim se nafta i dalje isporučuje Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.
  • Bosko

    26.12.2022 16:40
    Nova sansa
    Iz ove krize izrodice se novo gorivo za elektrane, a to je vodonik. Nafta ide u zaborav, a vodonik biti glavni energent i dobijace se u solarnim elektranama na ekvatoru i u pustinjama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet