Objavljeni poreski izveštaji Donalda Trampa

Poreski izveštaji bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa objavljeni su danas, čime je završena šestogodišnja ogorčena borba za dublji uvid u Trampove finansije.
Objavljeni poreski izveštaji Donalda Trampa
Foto: Pixabay
Bivši poslovni mogul pogazio je tradiciju predsedničkih kandidata da dobrovoljno objavljuju svoje poreske izveštaje dok se bore za ulazak u Belu kuću, javljaju svetski mediji.

Više od 2.700 stranica objavljenog materijala otpada na lične izveštaje Trampa i njegove supruge Melanije, a oko 3.000 se odnosi na Trampove firme, navodi AP i dodaje da su neki podaci, poput brojeva bankovnih računa i broja socijalne zaštite, zatamnjeni zbog zaštite podataka o ličnosti.

Velike medijske kuće ističu da trenutno proučavaju sadržinu materijala koji je objavio Odbor za poreska pitanja Predstavničkog doma, donjeg doma američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrate. AP ocenjuje da poreski izveštaji pokazuju da je Tramp koristio poreske propise da umanji svoju odgovornost.
 
Demokrate u Odboru za poreska pitanja su smatrale da izveštaje treba objaviti u interesu transparentnosti i vladavine prava, dok republikanski članovi odbora nisu podržali objavljivanje, smatrajući da je to opasno činiti zbog stvaranja presedana kojim se podriva zaštita privatnosti, piše AP.
 
BBC podseća da u Americi nema zakonske obaveze da predsednički kandidat objavi svoje poreske izveštaje, ali da je to ipak tradicija koja postoji više decenija.
 
Međutim, Tramp ne samo što je odbio da objavi poreske izveštaje dok je bio u predsedničkoj kampanji 2016. godine, već je vodio pravnu borbu da te izveštaje sakrije od javnosti dok je bio na predsedničkoj funkciji.
 
Vrhovni sud SAD je prošlog meseca odbio da spreči Ministarstvo finansija da Trampove poreske izveštaje preda Odboru za poreska pitanja Predstavničkog doma Kongresa, što je Trampa nagnalo da se danas oglasi saopštenjem.
 
"Demokrate ovo nikada nisu smele da urade, Vrhovni sud to nikada nije smeo da odobri i ovo će dovesti do groznih stvari koje će pogoditi mnoge ljude. Radikalne, leve demokrate od svega su napravile oružje, ali zapamtite da je to opasna dvosmerna ulica", napisao je Tramp u saopštenju.
 
On je ocenio da izveštaji "još jednom pokazuju" koliko se ponosi svojim uspehom i da je uspešno koristio amortizaciju i razne druge poreske olakšice "kao podsticaj za stvaranje hiljada radnih mesta, veličanstvenih struktura i preduzeća".
  • mile

    31.12.2022 11:28
    Nesto me podseca na drzavu u kojoj zivimo .Ne znam ZASTO.Ljudi samo rade svoj posao.
  • kako

    31.12.2022 00:17
    Prevara, krađa, manipulacija, friziranje izveštaja ... kako se čudno piše "uspeh"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet