Počinje najveća svetska godišnja migracija ljudi

Kina danas obeležava prvi dan Čun Juna, 40-odnevnog perioda putovanja tokom lunarne Nove godine poznatog pre pandemije kao najveće svetske godišnje ljudske migracije.
Počinje najveća svetska godišnja migracija ljudi
Foto: Beta/AP
Lunarni novogodišnji praznici, koji zvanično počinju 21. januara, biće prvi od 2020. godine bez ograničenja putovanja unutar zemlje.
Kina je u proteklih mesec dana drastično promenila svoju politiku "nulte kovida" nakon žestokih protesta protiv masovnog zatvaranja i ograničenja koja su ozbiljno naštetila drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. 
Investitori se nadaju da će otvaranje zemlje na kraju oživeti ekonomiju od 17 biliona dolara, koja je zabeležila najsporiji rast u poslednjih pola veka.
 
Međutim, nagle promene mogle bi veliki deo kineske populacije prvi put da izlože novom korona virusu i izazovu talas infekcija koji već preplavljuje neke bolnice, prazni police apoteka i produžava redove ispred krematorijuma.
 
U narednih 40 dana Ministarstvo saobraćaja očekuje da će na putovanja otići više od dve milijarde putnika, što je povećanje od 99,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da će dostići 70,3 odsto broja putnika u 2019. godini.
 
Reakcije na vest su pomešane, i dok jedni pozdravljaju slobodu da putuju i posle dužeg vremena dočekaju Lunarnu Novu godinu sa porodicama, drugi su odlučili da preskoče putovanja iz straha od širenja zaraze i brige o starima. 
 
U Kini se 2023. slavi kao Godina zeca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet