VIDEO: Pristalice bivšeg predsednika Brazila upale u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu

Hiljade pristalica bivšeg brazilskog ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara upalo je večeras u glavne institucije vlasti u Braziliji - Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu.

Upad u brazilske institucije dogodio se nedelju dana posle inauguracije levičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve, čiji izbor odbijaju pristalice ekstremne desnice.

Ispred predsedničke palate gde je pre nedelju dana Da Silva dobio predsedničku lentu, sada se nalaze demonstranti i policija koja pokušava da ih otera.
 
Policija je iz helikoptera bacila zvučne bombe na demonstrante koji su zauzeli krov Kongresa.
Na društvenim mrežama kruže video snimci na kojima se vidi kako su opljačkane kancelarije poslanika u Kongresu. Vide se demonstranti kako su upali u salu za sednice i skaču po sedištima.
 
Kako je prenela američka televizijska mreža CNN, demonstranti su zapalili tepih u jednom salonu Kongresa, koji potom ugašen i sada pliva u vodi.
 
Policija je to područje u Braziliji pre upada pristalica Bolsonara ogradila, ali su demonstranti probili policijski kordon. Policija je bezuspešno pokušala da ih rastera suzavcem.
 
"Takav apsurdni pokušaj nametanja volje silom neće prevladati. Vlada federalnog okruga (Brazilije) će poslati pojačanje i snage koje imamo već deluju", napisao je na Tviteru ministar pravde i javne bezbednosti Flavio Dino.
 
Ministar je odobrio upućivanje dodatnih policijskih snaga i specijalnih jedinica.
 
Predsednik Senata Rodrigo Pašeko napisao je na Tviteru da "oštro odbacuje takve antidemokratske demonstracije, koje moraju da budu oštro kažnjene".
 
Lokalni sindikat novinara prijavio je napade na pet novinara. Među njima je fotograf AFP-a koji je pretučen i ukradena mu je sva oprema.
 
 
Demonstranti protestuju protiv povratka na vlast levičarskog predsednika, koji je pobedio Bolsonara u drugom krugu predsedničkih 30. oktobra.
 
Bolsonaro je napustio zemlju dva dana pre isteka mandata bojkotujući inauguraciju. Nalazi se u američkoj saveznoj državi Floridi.
 
Lula imao je dva predsednička mandata (2003-2010).
  • Marky

    09.01.2023 08:24
    Desnica je politička bolest.
  • 313

    09.01.2023 06:54
    Bez sumnje
    Sledeći će da budu pristalice vrdalame i nazadnjaka.
  • Tja

    09.01.2023 06:44
    A panduri ih ispratili, ćaskaju malo sa drugarima. Među njima ima više nacoša nego među ovim bolsonero mentolima koji patriotizam iskazuju uništavanjem. Svuda ista priča.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.