Ambasada SAD o Dodikovim izjavama: Republika Srpska će uništiti samu sebe

Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti, navodi se na Tviter nalogu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini (BiH).
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je na akademiji u Banjaluci 8. januara izjavio da "nema naroda kojem neki sud u svetu određuje kada je stvorena neka država, pa neće ni nama određivati kada je stvorena Republika Srpska".

"Odluka gospodina Dodika da proslavi 9. januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obeležavanje neustavno. Pozivi na nezavisnost RS, koji su ponovljeni juče, sa lažnim tvrdnjama o ovlašćenjima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina, guraju državu na opasan put", dodaje Američka ambasada.

Navodi se i kako RS "mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne".
 
Iz Ambasade poručuju i da je za osudu Dodikova odluka da nagradi ruskog predsednika Vladimira Putina, čoveka koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.
 
"To je odbacivanje vrednosti evroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka", ističe se.
 
 
Dodik je 8. januara dodelio Putinu Orden RS na ogrlici za "patriotsku brigu i ljubav prema RS". Orden će Putinu, kako je navedeno, biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.
  • Beogt

    11.01.2023 16:24
    Beograd
    Americka ambasada ?? Mene interesuje dokle ce se vise mesati po svetu i siriti maligni americki uticaj. Koga bre vise briga za Ameriku. I zapad ,Zivela Rusija i brat Putin.
  • crni

    11.01.2023 14:35
    Neko ovde brka lončiće
    Međunarodni poredak nije nikakav evroatlantski poredak, već je stvoren na Jalti, što znači da je stvoren posle Svetskog rata. Kako neko može da kvari evroatlantski poredak i pristupanje istom ako mu to nikada ni nije bio cilj? Nama Srbima kao direktnim naslednicima pravoslavne imperije i tradicije tog sveta, bilo šta "evroatlantsko" je potpuno strano, čak šta više, pristupajući toj novotariji, mi bi tada radili protiv sebe. Držite se vi sebe i onih koji dobrovoljno hoće sa vama. Poštujte vi i obeležavajte datume koje god želite i pustite druge da obeležavaju datume koji oni žele. To što se taj neki datum poklapa sa nekim vama nepovoljnim datumom ne znači ništa, jer datuma u godini ima samo 365, a događaja u istoriji jednog naroda mnogo više, pogotovo kod nas Srba, jer mi smo ipak star i slavan narod. Taj datum je vama možda nešto nepovoljno, ali mi Srbi tog dana slavimo Sv. Stefana, kao i proglašenje RS koje je bilo mesecima pre rata.
  • sa

    10.01.2023 17:23
    @Deks
    I 90ih smo mi u BiH u sastavu SFRJ bili na putu evropejstva,pa je zapadu i Evropi odgovaralo da se srusi sve sto je BiH cinilo pravom drzavom,oni su nas i nahuskali jedne na druge..sad kad su se promesale karte,sad kad je zapad postigao sve sto je hteo sa ratom,sad bi opet da nas jedine. Ne moze.
    Hoces da cepas Vojvodinu od Srbije , a RS ne samo da ne bi otcepio nego bi nam uzeo i autonomiju. Dupli standardi. Ne ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet