Hrvatski ministar: Gužve na Batrovcima nemaju veze sa ulaskom Hrvatske u Šengen

Gužve na Bajakovu proteklog vikenda nemaju nikakve veze s činjenicom da je Hrvatska od 1. januara članica šengenskog prostora, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Odgovarajući na Hinina pitanja, Božinović je kazao da su gužve koje su se stvorile tokom vikenda na graničnom prelazu sa Srbijom očekivane zbog završetka praznika i povratka većeg broja ljudi prema zemljama EU.

"I ranije smo navodili da se od 1. januara granična kontrola na spoljnoj granici neće promeniti i nije se promenila, jer hrvatska policija od ranije primenjuje šengenski zakonik", naveo je.
"Uzmimo podatke hrvatske granične policije za 24. decembar prošle godine, dok još nismo bili članica Šengena, a kada je situacija na Bajakovu bila obrnuta. Dakle, na ulazak u Srbiju se čekalo i do pet sati, jer uprkos velikom broju traka za graničnu kontrolu na hrvatskoj strani, infrastruktura s druge strane granice ne može da podnese toliki broj putnika, a bez većih čekanja", kazao je Božinović.
 
Dodao je da su svi koji su ovaj vikend putovali mogli da osete Šengen, "ali na drugoj lokaciji, u trenutku kada su bez zaustavljanja i čekanja na graničnu kontrolu izašli iz Hrvatske i ušli u Sloveniju".
 
Uprava carine Srbije u nedelju je saopštila da se na izlazu iz Srbije prema Hrvatskoj, na prelazu Batrovci, zbog zastoja u međuzoni, na izlaz iz naše zemlje čekalo i duže od osam sati.
 
Kako su naveli, razlog je bio "usporeni rad hrvatskih pograničnih organa". 
 
"Nažalost, naši granični organi nemaju mogućnosti da ubrazaju protok saobraćaja, jer je stvorena gužva u međuzoni, posle naših graničnih službi. Priliv putnika jeste veliki, ali ovako neočekivano dugih zadržavanja nema ni u jeku turističke sezone", naveli su u Upravi carine.
  • dogodine u Botošu

    09.01.2023 22:12
    Umesto da smo sve uradili da i Srbija bude deo jedinstvenog EU prostora, mi cemo opet krivce da trazimo na drugoj strani. Sramotno je koliko vec sada zaostajemo za Hrvatskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet