Stoltenberg: Finskoj i Švedskoj bezbednosne garancije do prijema u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio uverenje da će Finska i Švedska postati članice alijanse.

Švedska i Finska su, zbog napada Rusije na Ukrajinu, u maju zatražile prijem u alijansu, sa čime se mora složiti svih 30 članica NATO.

Turska je usporila taj proces, jer traži od Finske i Švedske akciju protiv organizacija za koje tvrdi da su terorističke i zahteva od Helsinkija i Stokholma da im izruče osobe osumnjičene za terorizam.
"Uveren sam da će proces prijema biti okončan i da će sve članice NATO ratifikovati u svojim parlamentima protokole o prijemu. To važi i za Tursku", rekao je Stoltenberg.
 
On je izjavio da proces prijema obično traje godinama, ali da je svih 30 članica alijanse u julu pozvalo Finsku i Švedsku da im se priključe i potpisalo protokole o tome.
 
Od tada te poteze u nacionalnim procedurama nisu potvrdile samo Turska i Mađarska, navodi AP.
 
To je najbrži proces prijema u modernoj istoriji NATO, rekao je Stoltenberg.
 
On je negirao mogućnost da Helsinki i Stokholm budu izloženi napadima ili pritisku zbog želje da se priključe alijansi, navodeći da su Vašington i druge članice NATO ponudile Finskoj i Švedskoj bilateralne “bezbednosne garancije” dok ne budu primljene.
 
“Nezamislivo je da se Finska i Švedska suoče sa bilo kakvom vojnom pretnjom, a da NATO ne reaguje”, izjavio je Stoltenberg.
 
Prošlog meseca je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu naveo da Švedska nije ni na pola puta što se tiče ispunjenja obaveza prema Ankari.
 
Švedski premijer Ulf Kristerson je odgovorio da je Stokholm ispunio obaveze i da oduka sada “leži na Turskoj”.

Teme

nato

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet