Lideri EU i NATO potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva

Lideri Evropske unije i NATO potpisali su deklaraciju o saradnji, u kojoj se obavezuju da unaprede partnerstvo.
Lideri EU i NATO potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva
Foto: FoNet (AP)

Potpisnici Deklaracije, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navode da će podići partnerstvo EU i alijanse na viši nivo, na osnovu naše dugogodišnje saradnje, u vreme razvoja bezbednosnih pretnji i izazova sa kojima se suočavaju.

"Strateško partnerstvo NATO-a i EU zasnovano je na našim zajedničkim vrednostima, našoj odlučnosti da se uhvatimo u koštac sa zajedničkim izazovima i našoj nedvosmislenoj posvećenosti promovisanju i očuvanju mira, slobode i prosperiteta u evroatlantskom području“, navodi se u jednoj od 14 tačaka Deklaracije.
Lideri ukazuju da su EU i NATO danas suočeni sa najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija i najoštrije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu.
 
"Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i principe Povelje UN. On podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. Ruski rat je pogoršao prehrambenu i energetsku krizu koja pogađa milijarde ljudi širom sveta", stoji u tekstu.
 
Lideri navode da Rusija mora odmah da prekine taj rat i da se povuče iz Ukrajine, izražavaju punu solidarnost sa Ukrajinom i ponovo ističu nepokolebljivu i kontinuiranu podršku njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica. U Deklaraciji se navodi da autoritarni akteri osporavaju interese, vrednosti i demokratske principe EU i NATO-a, korišćenjem političkih, ekonomskih, tehnoloških i vojnih sredstava.
 
"Živimo u eri sve veće strateške konkurencije. Sve veća samouverenost Kine i njene politike predstavljaju izazove sa kojima treba da se pozabavimo. Stalni sukobi i nestabilnost u našem evropskom susedstvu podrivaju našu bezbednost i pružaju plodno tlo za strateške konkurente, kao i za terorističke grupe, da steknu uticaj, destabilizuju društva i da predstavljaju pretnju našoj bezbednosti", piše u dokumentu.
 
Dodaje se da je to ključna tačka za evroatlantsku bezbednost i stabilnost, koja više nego ikad pokazuje važnost transatlantske veze, pozivajući na bližu EU-NATO saradnju.
 
"NATO ostaje temelj kolektivne odbrane za sve njegove članice i ključni faktor evroatlantske bezbednosti. Prepoznajemo vrednost jače i sposobnije evropske odbrane koja pozitivno doprinosi globalnoj i transatlantskoj bezbednosti i koja je komplementarna i interoperabilna sa NATO-om", navodi se.
  • polako

    11.01.2023 10:34
    ali
    sigurno nestaju i jedni i drugi gospodari, robovi se pobunili i preuzeli dizgine upravljanja svetom !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet