Lideri EU i NATO potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva

Lideri Evropske unije i NATO potpisali su deklaraciju o saradnji, u kojoj se obavezuju da unaprede partnerstvo.
Lideri EU i NATO potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva
Foto: FoNet (AP)

Potpisnici Deklaracije, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navode da će podići partnerstvo EU i alijanse na viši nivo, na osnovu naše dugogodišnje saradnje, u vreme razvoja bezbednosnih pretnji i izazova sa kojima se suočavaju.

"Strateško partnerstvo NATO-a i EU zasnovano je na našim zajedničkim vrednostima, našoj odlučnosti da se uhvatimo u koštac sa zajedničkim izazovima i našoj nedvosmislenoj posvećenosti promovisanju i očuvanju mira, slobode i prosperiteta u evroatlantskom području“, navodi se u jednoj od 14 tačaka Deklaracije.
Lideri ukazuju da su EU i NATO danas suočeni sa najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija i najoštrije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu.
 
"Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i principe Povelje UN. On podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. Ruski rat je pogoršao prehrambenu i energetsku krizu koja pogađa milijarde ljudi širom sveta", stoji u tekstu.
 
Lideri navode da Rusija mora odmah da prekine taj rat i da se povuče iz Ukrajine, izražavaju punu solidarnost sa Ukrajinom i ponovo ističu nepokolebljivu i kontinuiranu podršku njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica. U Deklaraciji se navodi da autoritarni akteri osporavaju interese, vrednosti i demokratske principe EU i NATO-a, korišćenjem političkih, ekonomskih, tehnoloških i vojnih sredstava.
 
"Živimo u eri sve veće strateške konkurencije. Sve veća samouverenost Kine i njene politike predstavljaju izazove sa kojima treba da se pozabavimo. Stalni sukobi i nestabilnost u našem evropskom susedstvu podrivaju našu bezbednost i pružaju plodno tlo za strateške konkurente, kao i za terorističke grupe, da steknu uticaj, destabilizuju društva i da predstavljaju pretnju našoj bezbednosti", piše u dokumentu.
 
Dodaje se da je to ključna tačka za evroatlantsku bezbednost i stabilnost, koja više nego ikad pokazuje važnost transatlantske veze, pozivajući na bližu EU-NATO saradnju.
 
"NATO ostaje temelj kolektivne odbrane za sve njegove članice i ključni faktor evroatlantske bezbednosti. Prepoznajemo vrednost jače i sposobnije evropske odbrane koja pozitivno doprinosi globalnoj i transatlantskoj bezbednosti i koja je komplementarna i interoperabilna sa NATO-om", navodi se.
  • polako

    11.01.2023 10:34
    ali
    sigurno nestaju i jedni i drugi gospodari, robovi se pobunili i preuzeli dizgine upravljanja svetom !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.