Francuska vlada podiže granicu za odlazak u penziju, protesti već zakazani

Francuska vlada je predstavila reformu penzija sa glavnom merom pomeranja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.
To najavljuje i proteste u Francuskoj jer su gotovo svaki put kada je najavljeno pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, u toj zemlji organizovane demonstracije.
"Predlažemo da oni koji mogu duže da rade tako i učine. Tako je u drugim evropskim zemljama", rekla je francuska premijerka Elizabet Born i dodala da će taj prag odlaska u penziju biti postepen tako da će do 2030. godine starosna granica biti 64 godine.
 
Premijerka je rekla da je vlada svesna da će reforma penzija izazvati strahove i pitanja kod Francuza.
Liderka ekstremne desnice Marin Le Pen odmah je reagovala ocenjujući reformu kao nepravednu, dok je radikalna levica ocenila da je u pitanju ozbiljno nazadovanje u društvu.
 
Lider velikog sindikata CGT Filip Martinez izjavio je da se vraćaju ona ranija vremena, odnosno "posle posla, sledi groblje".
 
Prema francuskom institutu za statistiku, četvrtina muškaraca iz najsiromašnijih društvenih krugova umire sa 62 godine.
 
Francuska je doživela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova.
 
Premijerka je najavila i povećanje minimalne penzije za sve penzionere, sadašnje i buduće.
 
To pomeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.
 
Tekst reforme će prvo razmotriti ministri i sindikati 23. januara, ali su dva dana ranije planirani protesti na poziv levičarskih stranaka. Nacrt reforme potom ide u parlament od 30. januara, a rasprava počinje 6. februara.
 
Sindikati najavili za 19. januar prvi protest
 
Osam glavnih francuskih sindikata saopštilo je da će 19. januara biti održani i protest i štrajk zbog najavljene reforme penzija.
 
"Tog dana će biti početak velike mobilizacije stanovništva protiv reforme penzija", navodi se u zajedničkom saopštenju sindikata, čiji su se lideri večeras sastali u Parizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet