U Belorusiji uhapšen opozicioni političar, ne zna se zašto

Opozicioni beloruski političar Andrej Dimitrijev koji je 2020. godine bio protivkandidat predsedniku Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima, uhapšen je u Minsku.
U Belorusiji uhapšen opozicioni političar, ne zna se zašto
Foto: Pixabay
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vesna saopštila je danas da je lider pokreta Reci istinu uhapšen juče u blizini svoje kuće u glavnom gradu Belorusije.
Nije poznat razlog hapšenja.
Dimitrijev se nalazi u ozloglašenom pritvorskom centru Okrescina, u kom prema navodima aktivista, muče političke zatvorenike. Beloruske vlasti su odbile da komentarišu njegovo pritvaranje, piše AP.
 
Neredi u Belorusiji dogodili su se 2020. godine nakon predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio Lukašenko, a koje su opozicione struje i Zapad ocenili kao nameštene.
 
Vlasti su nasilno ugušile demonstracije kada je uhapšeno više od 35.000 ljudi, hiljade ljudi bilo je pretučeno od strane policije, a više desetina medijskih kuća i nevladinih organizacija je zatvoreno. Dimitrijev je na tim izborima bio četvrti sa 1,2 odsto glasova, prema zvaničnim rezultatima.
 
Tokom predizborne kampanje, on je pružio podršku Sergeju Tihanovskom, Viktoru Babariki i Valeriju Cepkalu, kojima je bilo zabranjeno da učestvuju na izborima.
  • Sremica

    14.01.2023 09:59
    Ja znam zasto!
    Kad je zemlja suocena sa ratnom opasnoscu u zemlji prestaje borba za vlast, i svi slozno idu protiv neprijatelja.Tako se ponasa svaka patriotska opozicija.
  • dvebebe

    12.01.2023 19:03
    pa mozda...
    .. nije ok da se segacite u naslovu "ne zna se zasto"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.