Španija odustala od optužbe za pobunu protiv bivšeg katalonskog lidera Pućdemona

Španski sud odustao je od optužbi za pobunu protiv bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona.
Sudija Vrhovnog suda Pablo Ljarena odbacio je optužbe za pobunu i četvorici katalonskih separatista koji su bili umešani u dešavanja 2017. godine zbog promene španskog zakona o pobuni koje su stupile na snagu i znače da zakon više ne pokriva njihova navodna krivična dela.
Međutim, sudija nije odbacio optužbe za proneveru i neposlušnost, pa će Pućdemonu i njegovim saradnicima koji su pobegli iz države pre pet godina biti suđeno ako se vrati, ali za zločine za koje je predviđena niža kazna.
Pućdemon živi u Belgiji gde je član Evropskog parlamenta. Napori španske vlade da bude izručen do sada su bili neuspešni, a nejasno je da li promene koje je sud danas doneo mogu povećati šanse da ga belgijski zvaničnici vrate nazad.
 
Španski poslanici su prošlog meseca odobrili kontroverzne reforme tretiranja zločina pobune i pronevere u potezu vladajuće španske koalicije levog centra da zadrži parlamentarnu podršku katalonske stranke koja se zalaže za nezavisnost i ublaži tenzije u bogatom severoistočnom regionu.
 
Devet katalonskih separatista osudjeno je na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Oni su pomilovani u julu ove godine nakon što su tri godine proveli iza rešetaka, ali Pućdemon nije, jer je pobegao.
  • zztop

    12.01.2023 20:35
    Oprostit će i srbija kurtiju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.