Babiš i Pavel u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj

U drugi krug čeških predsedničkih izbora ušli su milijarder, bivši populistički premijer Anrej Babiš i nekadašnji drugi čovek NATO-a i načelnik Generalštaba, general u penziji Petr Pavel.
Prebrojani su glasovi sa 75 odsto birališta, Babiš je do sada osvojio 37 odsto glasova, dok je Pavela podržalo 34 odsto birača.
Česi će svog 4. predsednika izabrati za 14 dana u drugom krugu. Predizborne ankete i modeli predviđaju u drugom krugu sigurnu pobedu generala Pavela sa 57 odsto glasova.
Na trećim direktnim predsedničkim izborima održanim juče popodne i danas, na trećem mestu našla se jedina žena među osmoro kandidata, profesorka ekonomije, nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu, Danuše Nerudova, sa skoro 14 odsto glasova.
 
"Nema razloga za slavlje, već treba ući u drugo poluvreme koje će biti teže nego ovo prvo. Ljudi će odlučiti da li će poverovati praznim obećanjima Andreja Babiša ili žele promenu", kazao je češkom javnom TV servisu o svojim boljim rezultatima nego što se očekivalo general Petr Pavel.
 
Analitičari ne isključuju da u drugi krug general Pavel čak može da uđe sa prvog mesta, pošto tek na kraju prebrojavanja stižu glasovi iz Praga, koji tradicionalno glasa protiv Babiša, a za kandidate desnice i centra i u njemu i drugim velikim gradovima podršku imaju Pavel i Nerudova.
 
Nerudova je, zahvaljujući biračima za glasove, poručila da će u daljoj kampanji i u drugom krugu podržati generala Pavela kao demokratskog kandidata.
 
Ovo su izbori kada prvi put među kandidatima nema izrazitih ličnosti i autoriteta, koji su obeležili pad komunizma i češku tranziciju, kao što su bila trojica prvih predsedika Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet