Demonstranti u Nemačkoj protiv proširenja rudnika uglja

Hiljade demonstranata okupilo se kako bi sprečilo rušenje sela Licerat u zapadnoj Nemačkoj, na čijem mestu bi trebalo da se proširi rudnik uglja.

Demonstrantima se pridružila i švedska aktivistkinja za klimatske promene Greta Tunberg.

Tunberg je prošetala obližnjim selom Kejenberg dok su demonstranti uzvikivali "Svako selo ostaje" i "Niste sami". Policija je saopštila da su demonstranti probili policijske barijere i da su neki ušli u rudnik uglja Garcvajler.
Rušenje Licerata je dosta napredovalo uprkos demonstracijama. Selo koje se nalazi između Dizeldorfa i Kelna treba da nestane da bi se omogućilo proširenje velikog otvorenog kopa lignita, jednog od najvećih u Evropi, koji eksploatiše nemačka energetska kompanija RWE.
 
Operacija evakuacije ekoloških aktivista iz sela počela je u sredu ujutru. U prva tri dana akcije u kojima su učestvovala policijska pojačanja iz cele Nemačke oko 470 ljudi napustilo je selo, od kojih 320 dobrovoljno.
 
Jedanaest policajaca je povređeno, a nekoliko krivičnih postupaka pokrenuto je protiv osoba koje su pružale otpor policiji i načinile materijalnu štetu.
 
Ekolozi kažu da bi rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika Garcvajler rezultiralo ogromnim količinama emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Vlada i komunalna kompanija RWE tvrde da je ugalj potreban da bi se obezbedila energetska sigurnost Nemačke.
 
Kompanija je prošle godine postigla dogovor sa regionalnom vladom koji dozvoljava da se selo uništi i u kome zauzvrat obećava da će prestati da upotrebljava ugalj do 2030. godine, a ne do 2038. godine kako je ranije planirano.
 
Ali, ekološki aktivisti kažu da je sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika Garcvajler u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Nemačke da smanji emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu i citiraju studije koje sugerišu da ugalj ispod Luetzeratha možda nikada neće biti potreban.
  • Deja vu

    14.01.2023 19:32
    470 aktivista se bori za prirodu i usput rizikuje energetsku stabilnost drzave od 83 miliona ljudi. I to u godini u kojoj ce biti verovatno najteza zima u skorije vreme zbog rata i manjka energenata. A posle ce se zaliti i kad im poskupe racuni i hrana. Lepo je i treba sacuvati prirodu ali zna se sta dolazi prvo.

    Tako i ovi ovde u gradu. Njih 50ak protiv mosta. Treba svi da ispastamo jer eto njima se ne svidja. A onda kad je guzva u saobracaju zale se i svi su im drugi krivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.