Nove optužbe protiv Plasida Dominga za seksualno uznemiravanje

Operska zvezda Plasido Domingo se suočava sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje.
Nove optužbe iznela je njegova španska koleginica u TV programu emitovanom u nedelju, tri godine nakon što se slavni pevač zbog sličnih optužbi izvinio.
U sklopu istrage iz 2020. godine, brojne pevačice, plesačice, muzičarke, profesorke muzike, garderoberke i krojačice su kazale da su svedočile ili iskusile neprimereno ponašanje Dominga (83) u poslednjih 30 godina, ali pevač nikada nije priznao krivicu.
Najnoviju optužbu iznela je njegova koleginica u programu španskog TV kanala La Sexta. Njen identitet je zaštićen, pa se u TV programu čuo samo njen glas, a figura je bila zamagljena.
 
Kazala je da je početkom 21. veka Domingo nakon probe pokušao neprimereno da je dodiruje, a u drugoj prilici je pokušao da je poljubi bez obzira na njeno protivljenje.
 
"Jedna od prvih stvari koje vam kažu u našim krugovima je da ne ulazite u lift sami s Plasidom Domingom. Prvi put sam osetila neprijatnost kad smo bili na probi. On mi je pred svima rekao 'Slušaj, mogu li da stavim ruku u jedan od ovih tvojih lepih džepova'. Tada sam na sebi imala pantalone sa izvezenim zadnjim džepom. Bilo mi je mučno u želucu, jer sam u tom trenutku razmišljala o tome šta mogu da mu odgovorim da bismo ipak nastavili probu na uobičajen način. Ako mu kažem ne, biće posledica, a ako kažem da, ne želim ni da pomislim šta bi moglo da se dogodi", kazala je neimenovana Špankinja.
 
Rekla je i da tada Dominga nije prijavila ni svojim šefovima ni vlastima.
 
"On je Domingo...nedodirljiv. Ne bi trebalo da bude, ali ja sam u drugom planu", ispričala je.
 
Domingovi agenti nisu odgovorili na upit novinara da prokomentarišu njene izjave.
 
Istragom Američkog udruženja muzičkih umetnika (AGMA) iz 2020. zaključeno je da se Domingo ponašao neprimereno. Tada je pevač rekao da poštuje odluke žena da progovore i da mu je "zaista žao zbog bola" koji im je naneo.
 
Ali, optužbe su podstakle španske operske i muzičke kuće da otkažu planirane Domingove angažmane. Isto su uradile i američke muzičke institucije, među kojima je njujorška Metropolitan opera i Opera u San Francisku.
 
Domingo je podneo ostavku na mesto glavnog direktora Opere u Los Anđelesu, u kojoj je internom istragom ustanovljeno da je deset tvrdnji koje su iznele žrtve njegovog uznemiravanja verodostojno.
 
Na sudu nakon toga ni po jednoj tužbi nije pokrenut nijedan krivični postupak protiv pevača.
 
U intervjuu za španske novine El Mundo u januaru 2022. Domingo je porekao da je bilo koga uznemiravao i dodao je da mu se čini da ga je osudio sud javnog mnjenja, jer nije progovorio o svemu. Rekao je i da je istraga AGMA bila nepotpuna i delimična pa je, prema njegovom mišljenju, sadržavala tek nekoliko konkretnih činjenica.
 
Domingo se nakon toga vratio u Španiju gde je, nakon pauze od gotovo godinu i po dana, nastupio na dobrotvornom koncertu u junu, a u međuvremenu je nastupao i u drugim zemljama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet