FOTO, VIDEO: Sneg pravi ozbiljne probleme u Sloveniji i Hrvatskoj, evo kada se očekuje u Srbiji

Dugoočekivani sneg ove zime napravio je probleme u saobraćaju i doveo do nesreća u državama u regionu.
FOTO, VIDEO: Sneg pravi ozbiljne probleme u Sloveniji i Hrvatskoj, evo kada se očekuje u Srbiji
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Slovenija
Veliki deo Slovenije zahvatile su obilne snežne padavine, koje su dovele do problema u saobraćaju. Sneg je mokar, lomi grane drveća, izaziva nestanke električne energije i dovodi do blokade puteva, posebno u severnim planinskim predelima Gorenjske i Koruške, prenela je STA.
Prema prvim izveštajima, najobilnije snežne padavine zabeležene su u Koruškoj, gde je oko mesta Črna na Koroškem palo i do pola metra snega. U nižim predelima Gorenjske palo je između 10 i 25 centimetara snega, a na višim nadmorskim visinama i oko pola metra.
 
 
Zbog snega i proklizavanja kamiona zatvoreni su primorski auto-put i deo ljubljanske obilaznice, preneo je portal Index.hr pozivajući se na slovenačke medije.
 
Na mnogim putevima sneg se zadržao na kolovozu, a ponegde ima i poledice. Za sav saobraćaj je zatvoren primorski auto-put između Vrhnika i Logaca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smera Vrtojbe prema Kopru, kao i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani.
 
Hrvatska
 
U Hrvatsku je stigla promena vremena, a nedelju pred nama obeležiće kiša i sneg. Obilni sneg već pada u gorju, auto-put je zavejan, a sneg pada i u delovima unutrašnjosti - Međimurju, Zagorju, Samoboru, Zagrebu...
 
Index.hr prenosi da je sneg doveo do niza saobraćajnih nesreća na auto-putevima u Hrvatskoj.
 
 
Sneg pada na Sljemenu, Zavižanu, Pargu i na krajnjem severozapadu Hrvatske. 
 
 
Pojedini putevi u ovim delovima Hrvatske su privremeno zatvoreni za saobraćaj, a na ponekim je došlo do saobraćajnih udesa, što je stvorilo velike gužve. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će sneg nastaviti da pada, a u pojedinim delovima zemlje visina snežnog pokrivača dostićiće 50 centimetara.
 
Crna Gora
 
Direktorat za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spasavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti zbog najavljenog nevremena koje se očekuje u narednih nekoliko dana, javlja danas Radio-televizija Crne Gore.
 
Upozorenje su, kako se navodi, poslali na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) da bi se pravovremeno i efikasno delovalo zbog najavljenih ekstremnih meteoroloških pojava.
 
"Kako se od 16. do 21. januar očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vetar očekuju se u utorak i sredu. U planinama će se smenjivati kiša, susnežica i sneg oko 20. i 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u sneg", poručuju iz MUP.
 
Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.
 
"Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gde je narušena prirodna povezanost tla", upozoreno je u saopštenju MUP.
Srbija
 
Kada je u pitanju Srbija, "Putevi Srbije" apeluju da učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer će od utorka posle podne do četvrtka ujutro padavine zahvatiti zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu više od 100 mm) i jugozapadnu Srbiju, naročito predele južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama, iznad 1.500 do 1.600 m, dok se u ostalim krajevima Srbije očekuje znatno manja količina padavina. Sneg se u Novom Sadu očekuje u subotu.
 
Takođe, prema upozorenju, od ponedeljka do srede u košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar. Najjači udari vetra (više od 25 m/s) očekuju se na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče, u noći između utorka i srede, i u sredu ujutro. 
 
Vozačima se savetuje da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Teme

sneg
  • B

    20.01.2023 08:36
    komsije
    Lepo sto brinemo o komsijama, a ako sneg bude padao jos 2 sata NS ce biti u kolapsu.
  • Sophy67

    19.01.2023 07:53
    Pise u tekstu, treba citati
    @Nemsnja - Sneg se u Novom Sadu očekuje u subotu.
  • Nemsnja

    17.01.2023 21:53
    Sneg
    I na kraju niste ni rekli kadq ce sneg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.