Usvojena rezolucija EP kojom se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji da bi napredovala ka EU

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU sa 407 glasova za i 92 glasa protiv.
Usvojena rezolucija EP kojom se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji da bi napredovala ka EU
Foto: 021.rs
Evropski parlament sinoć je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.
U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i ponavlja "da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU". 
U rezoluciji EP, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora pridržavati zajedničkih vrednosti i prava EU".
 
Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.
 
Kada je reč o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na ZB potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.
 
U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.
  • ljubica

    18.01.2023 17:54
    Ma lako je za sankcije. Nego kako ćemo da postignemo dužinu i zakrivljenost sve jednog krastavca?
  • Обсервер

    18.01.2023 17:35
    Стрпите се
    Господо из ЕУ Парламента стрпите се још мало, као и кибицери из Србије, санкције ће те сами поништити, ради ,вас, али је питање, да ли ће Вам то дозволити Руси !
  • PraviIzbor

    18.01.2023 17:20
    Rusija
    EU i Rusija, dva nepomirljiva sveta, svi znamo sta nosi jedan, sta drugi. Treba da se odlucmo zbog nase dece sta zelimo. Ideja 2 stolice je prazna prica kad je EU trebala mala vrata za SSSR i obrnuto , sad se oni sami dogovaraju nema mesta za posrednika. Ja sam srednja generacija i cekajuci da se nesto desi prodje zivot. Ovako ako vecina odluci i za Rusiju smo ok, oni koji zele zapada znace to i neka odu..Ako smo za EU ovi koje zele duhovnost oticice i ok. Vecina naravno odlucuje... Ovako smo I za pare i za duhovnost...jednostavno ne ide....a decu zezamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet