Iranac supruzi odrubio glavu, ali dobio blagu kaznu jer mu je njena porodica oprostila

Iranac Sajad Hejdari ubio je svoju suprugu Monu Hejdari (17) i osuđen je na osam godina zatvora, javljaju iranske vlasti, a prenosi BBC.
Iranac supruzi odrubio glavu, ali dobio blagu kaznu jer mu je njena porodica oprostila
Foto: Marija Erdelji
Društvenim mrežama kruže slike na kojima ubica gradom Ahvazom nosi odrubljenu glavu žene nakon tzv. "ubistva iz časti". 
Portparol suda rekao je da se radi o blagoj kazni zato što su mu Monini roditelji "oprostili" zbog ubistva. Njen otac ranije je rekao da nije dao pristanak za ubistvo. Mona je s ubicom bila u braku od svoje 12. godine, a sina je rodila sa samo 14 godina. 
Lokalni mediji izvestili su da je pobegla u Tursku zbog porodičnog nasilja za koje je bio odgovoran njen ubica, a vratila se u Iran nekoliko dana pre ubistva, koje se dogodilo prošlog februara, jer joj je porodica garantovala da će biti sigurna. 
 
Portparol suda rekao je novinarima da je Sajad Hejdari osuđen na sedam i po godina zatvora za ubistvo i dodatnih osam meseci za napad. Objasnio je da je presuda u skladu s iranskim zakonom prema kom se namerno ubistvo kažnjava smrću, osim ako porodica žrtve oprosti ubici.
 
Monin šogor je osuđen na 45 meseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu. 
 
Jezivo ubistvo podstaklo je nove zahteve u Iranu da se donese zakon usmeren na sprečavanje porodičnog nasilja i zaštitu žrtava.
 
Bilo je i govora o tome da se podigne minimalna starost za stupanje u brak za decu. Trenutno je postavljena na 13 godina za devojčice iako se i mlađe devojčice mogu zakonski udati uz saglasnost suda i roditelja.

Teme

Iran
  • @Slobodan

    19.01.2023 17:53
    Pribojavam se da će po tom kriterijumu najmanje 4/5 čovečanstva biti isključeno iz UN.
  • Slobodan

    19.01.2023 07:43
    Sve zemlje koje ne postuje osnovna nacela povelje Ujedinjenih Nacija o pravima coveka treba iskljuciti iz UN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet