Dva brata iz Švedske osuđeni na doživotnu i kaznu od skoro 10 godina jer su špijunirali za Rusiju

Dva brata, švedski državljani iranskog porekla, osuđeni su danas na duge zatvorske kazne zbog decenijskog špijuniranja za Rusiju i njenu vojnu obaveštajnu službu GRU.
Dva brata iz Švedske osuđeni na doživotnu i kaznu od skoro 10 godina jer su špijunirali za Rusiju
Foto: Pixabay
Stariji brat Pejman Kija, osuđen je na doživotnu kaznu, dok je njegov mlađi brat Pajam Kija osuđen na devet godina i 10 meseci.
Oni su se pojavili pred Okružnim sudom u Stokholmu gde su se suočili sa optužbama za špijunažu jer su zajedno radili na prenošenju informacija Rusiji između 28. septembra 2011. i 20. septembra 2021. godine.
Doživotna kazna u Švedskoj uglavnom znači minimalno 20 do 25 godina zatvora.
 
Anton Štrand, advokat Pejman Kije, rekao je da će njegov klijent uložiti žalbu na kaznu, dok je advokat mlađeg brata Bjorn Sandin rekao da još nije odlučeno da li će se žaliti.
 
Sud je u svojoj presudi je saopštio da je "van svake sumnje da su braća, zajedno i u dogovoru, neovlašćeno i u korist Rusije i GRU-a pribavljala, prosleđivala i obelodanjivala informacije" stranoj sili sa ciljem da nanesu štetu bezbednosti Švedske.
 
Okružni sud u Stokholmu rekao je da je Pejman Kija "bio pokretačka snaga u njihovom udruženom zločinu", dok je umešanost Pajam Kije "bila od manjeg relativnog značaja". 
 
Tokom čitavog suđenja, koje je održano iza zatvorenih vrata, obojica su negirali optužbe. Veliki deo izvedenih dokaza i materijala iz preliminarne istrage je tajno.
  • Nimbus

    20.01.2023 12:15
    Jel' to znaci da cemo moci da osudimo Vulina za davanje informacija Rusima? Naravno kad padne ova vlast. Jedva cekam!
  • pismen

    20.01.2023 09:33
    ...
    i Staljin je imao slicno sudstvo, istina tamo je isla smrtna kazna, ali su to nijanse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet