Preminuo gitarista Dejvid Krozbi

Američki roker Dejvid Krozbi pionir mešavine roka i folka i suosnivač grupe Birds pre nego što je zasijao u super grupi Krozbi, Stils, Neš i Jang, umro je u 82. godini.
Preminuo gitarista Dejvid Krozbi
Foto: Beta/AP
Prvo je o smrti ovog muzičara izuzetno uticajnog u muzičkom životu 1960-ih i 1970-ih u SAD, javio časopis Verajeti (Variety), pozivajući se na saopštenje njegove supruge Džan Dans koja je rekla da je umro posle duge bolesti.
"Njegovo nesledje će nastaviti da se ovekovečava preko njegove legendarne muzike", piše časopis dodajući da je Krozbi umro okružen članovima porodice, suprugom i sinom.
Dejvid Krozbi, rođen u Kaliforniji 14. avgusta 1941, osnovao je pre svoje 25. godine grupu Birds. 
 
Godine 1967. pridružio se grupi Bafalo Sprinfild na pozornici Monterei pop festivala, što je doprinelo njegovom odlasku iz Birdsa. Kasnije je osnovao grupu Krozbi, Stils i Neš. 1968. godine, sa Stivenom Stilsom (iz Baralo Sprinfilda) i Grejemom Nešom iz Holisa.  S tom grupom povremeno je nastupao Kanadjanin Nil Jang.
  • Del Boy

    20.01.2023 13:16
    The only One
    R.I.P. dear David
    "Long Time Gone" when you on "Wooden Ships" cry "For What It's Worth", but "Carry On" while going to haven.
    Together with Jimi, Janis, Jim, Brian and Jeff make on haven "Miracles", while "Down to the River" you are floating to "Woodstock" .
    And say to them all "Teach Your Children" to "Stop Children What's That Sound", as "bad people" could "Almost Cut My Hair" in "Ohio"
    Thanks for wonderful music you gave to us all.
  • Max

    20.01.2023 11:05
    Tužno!
    Sve više dobrih odlaze,
    neka mu je laka.
    Nego danas ovi klinci slušaju nekakvu buku od muzike,
    niti je muzika, niti spada u to.
    Ja neznam ni da formulišem tu današnju muziku koju ovi klinci danas slušaju,
    ali kad čujem odma povraćam, i nije mi dobro.
  • Saša

    20.01.2023 10:12
    Ode još jedan velikan
    "Find the cost of freedom"
    Oprašta se "Southern cross'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.