Sanaderu 18 godina i osam meseci zatvora

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer Hrvatske i predsednik HDZ Ivo Sanader na iza rešetaka morati da provede ukupno 18 godina i osam meseci.
To je odlučeno na osnovu presuda u tri korupcijske afere - Fimi Media, Planinska i Ina - MOL.
Odluka je, kako saznaje Hina u sudu, doneta krajem decembra, a ovih dana otpremljena je Sanaderu i njegovim advokatima, koji tvrde da je "neosnovana" i najavljuju žalbu.
Sanaderov advokat Čedo Prodanović nije želeo da komentariše odluku vanraspravnog veća o objedinjavanju kazne za tri pravosnažne, tvrdeći samo da je odluka "apsolutno neosnovana" i najavio žalbu.
 
Obrana godinama istrajava u tvrdnji da za sve presude, s obzirom na to da se radi o sličnim krivičnim delima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.
 
Bivši premijer Hrvatske do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina, podseća agencija Hina, navodeći da se prevremeni otpust , po hrvatskom zakonodavstvu, može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.
 
Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. godine, kad mu je Vrhovni sud povećao kaznu za korupciju u „slučaju Planinska“ na šest godina zatvora.
 
U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i poslanik HDZ Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru doneo 10 miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cene.
 
Sanaderove korupcionaške afere su u fokusu više od 12 godina, a sredinom oktobra 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati da plati 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.
 
Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dve godine zatvora.
 
U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru prošle godine u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u ranijim postupcima bio osuđivan dva puta.
 
Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021. godine, poseća Hina.
  • mrva

    20.01.2023 23:46
    U Srbiji sve po starom, NIKADA nijedan političar nije odgovarao!! A korupcije na izvoz!
  • Pedja

    20.01.2023 16:44
    Dobar primer
    Budućnost u koju verujemo.
  • ogi

    20.01.2023 16:36
    unistili nam drzavu
    zivim za dan kada ce i kod nas da hapse kriminalce na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet