Zbog nereda u Peruu oko 400 turista evakuisano iz sela Maču Pikču

Oko 400 turista koji su zbog nemira u Peruu bili blokirani više dana u podnožju arheološkog nalazišta Maču Pikču, evakuisano je u grad Kusko, objavilo je ministarstvo turizma na Tviteru.

"Danas posle podne je 418 peruanskih i stranih turista prebačeno iz sela Maču Pikču u Kusko", navedeno je u saopštenju.

Vlasti Perua juče su saopštile da su zatvorile Maču Pikču zbog nemira u zemlji koji su počeli u decembru. Železnički pristup nalazištu je nekoliko dana zatvoren jer su demonstranti oštetili prugu.
U Peru su 7. decembra počeli protesti za ostavku predsednice Dine Boluarte. U neredima je stradalo 46 ljudi.
 
Maču Pikču je bio zatvoren u nekoliko navrata tokom epidemije koronavirusa.
 
Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Teme

Peru

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.