FOTO: Turski muslimani protestovali zbog spaljivanja Kurana u Švedskoj

Ogorčenje zbog protestnog spaljivanja Kurana u Švedskoj dovelo je danas do drugog dana protesta u Turskoj, što odražava političke tenzije između te dve države.
FOTO: Turski muslimani protestovali zbog spaljivanja Kurana u Švedskoj
Foto: Beta/AP
Oko 250 ljudi okupilo se ispred Konzulata Švedske u Istanbulu i spalilo fotografiju danskog antiislamskog aktiviste Rasmusa Paludana koji je u subotu spalio svetu knjigu islama ispred Ambasade Turske u Stokholmu, što je iste večeri izazvalo proteste u Istanbulu i Ankari.
Učesnici današnjeg skupa nosili su zelene zastave sa islamskim proglasom vere i transparent: "Osuđujemo islamofobiju koju podržava država Švedska", dok je na prozoru Konzulata Švedske pisalo: "Ne delimo stav tog idiota koji spaljuje knjige".
Protesti su obnovili zabrinutost da će Turska sprečiti pridruživanje Švedske i Finske NATO-u. Turska još nije odobrila članstvo tih nordijskih država u vojnom savezu, rekavši da Švedska treba da se pozabavi bezbednosnim problemima Ankare.
 
 
Turski zvaničnici kritikovali su Švedsku što je dozvolila protest uz spaljivanje Kurana.
 
Predsednik Redžep Tajip Erdogan to nije komentarisao tokom svojih govora tokom vikenda, dok je švedski premijer Ulf Kristeršon objavio na Tviteru subotu da je sloboda izražavanja ključna za demokratiju, ali da "ono što je legalno nije nužno prikladno".
 
"Spaljivanje knjiga koje su za mnoge svete je čin dubokog nepoštovanja. Želim da izrazim svoje saosećanje sa svim muslimanima koji su uvređeni onim što se danas dogodilo u Stokholmu", rekao je Kristeršon.
 
Demonstranti su se danas po drugi put okupili ispred Ambasade Švedske u Ankari. Najavljeno je još protesta drugde u Turskoj.
  • Nn

    23.01.2023 09:06
    @Iguman
    Vernik i pristojan covek nikada Nepali knjige i vjerske svetinje!
  • Iguman

    23.01.2023 04:43
    Alo Turci, spalite i vi bibliju. I onda je nerešeno.
  • Miloš

    22.01.2023 19:56
    Inače islamske zemlje su poznate po poštovanju svake vrste. Sve primer do primera. Od silnog poštovanja kod svoje kuće morali doći u zapadnu i severnu Evropu da ga donesu malo i tu jer ga imaju na pretek. Islamofobija je okej, muslimanofobija nije. Naučite razliku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet