FOTO: Bizaran prizor u Avganistanu - i lutkama u buticima glave moraju da budu pokrivene

Pod Talibanima, lutke u prodavnicama ženske odeće širom avganistanske prestonice Kabula bili su neobičan i pomalo zastrašujući prizor, glave su im bile pokrivene džakovima ili umotane u kese.
FOTO: Bizaran prizor u Avganistanu - i lutkama u buticima glave moraju da budu pokrivene
Foto: Beta/AP
Lutke s kapuljačama jedan su od simbola talibanske konzervativne vladavine nad Avganistanom. Međutim, na neki način, one su takođe mali prikaz otpora i kreativnosti kabulskih trgovaca haljinama. U početku su talibani hteli da se lutkama odmah skinu glave. 
Nedugo nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021, talibansko Ministarstvo poroka i vrline odredilo je da sve lutke moraju da budu uklonjene iz izloga ili im se moraju skinuti glave.
Naredbu su temeljili na striktnom tumačenju islamskog zakona koji zabranjuje kipove i slike ljudskog oblika jer bi se mogli obožavati kao idoli - iako se takođe povezuje s talibanskom kampanjom da se žene udalje od očiju javnosti.
 
 
Neki prodavci odeće su se pridržavali ovog pravila. Međutim, drugi su se suprotstavili.
 
Žalili su se da ne bi mogli pravilno da izlože svoju odeću ili da bi morali da oštete vredne lutke. Talibani su morali da izmene svoju naredbu i dopuste vlasnicima trgovina da umesto toga pokriju glave na lutkama.
 
Vlasnici trgovina tada su morali da balansiraju između poslušnosti talibanima i pokušaja privlačenja kupaca.
 
Raznolikost rešenja do kojih su došli izložena su u ulici Lycee Maryam, trgovačkoj ulici srednje klase u severnom delu Kabula nanizanoj buticima.
 
U nekim radnjama trgovci su lica prekrili kesama jer nisu imali novca za tkaninu.
 
Ekonomija je skoro propala nakon preuzimanja vlasti i prekida međunarodnog finansiranja koji je usledio, bacivši gotovo celo stanovništvo u siromaštvo.
 
Zbog svega je opala i prodaja svečanih haljina.
 
Izlozi butika i izložbeni prostori prepuni su lutki u večernjim haljinama i haljinama koje pršte bojama i ukrasima - i sve s raznim vrstama pokrivki za glavu. U jednoj trgovini, glave manekenki bile su zaogrnute vrećama po meri napravljenim od istog materijala kao i tradicionalne haljine.
 
Trgovci kažu da pripadnici Ministarstva poroka i vrline redovno patroliraju trgovinama i tržnim centrima kako bi bili sigurni da se poštuju pravila.
 
Talibani su najpre rekli da neće nametati ista stroga pravila društvu kao što su to učinili tokom svoje prve vladavine kasnih 1990-ih. Međutim, postepeno su nametnuli sve više ograničenja, naročito ženama. Zabranili su ženama i devojčicama školovanje nakon šestog razreda, zabranili im većinu poslova i zahtevali da pokriju lica kada su napolju.
Žena koja je kupovala u ulici Lycee Maryam rekla je:
 
"Kada ih vidim, osećam da su i te lutke zarobljene i uhvaćene, i uhvati me strah. Osećam se kao da vidim sebe iza ovih izloga, Avganistanku kojoj su uskraćena sva prava", rekla je Rahima.
  • Dalj

    23.01.2023 08:22
    Odvratno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet