Kanada plaća tri milijarde dolara odštete zbog zlostavljanja domorodačkih naroda

Kanada plaća 2,9 milijardi dolara kao kompenzaciju za gubitak jezika i kulture starosedelačkih naroda koji je prouzrokovao njen školski sistem, preneo je BBC.
Kanada plaća tri milijarde dolara odštete zbog zlostavljanja domorodačkih naroda
Foto: Beta/AP
Tužbu za zlostavljanje domorodačkih Kanađana, što je za posledicu imalo gubitak jezika i kulture, podnelo je 2012. godine 325 pripadnika Prvih nacija, što je zbirni naziv za pripadnike domorodačkih naroda sa tla današnje Kanade.
Otprilike 150.000 dece naroda Prvih nacija, Metija i Inuita, oduzeto je od svojih porodica kako bi pohađalo obavezne državne interante od 19. veka do sedamdesetih godina prošlog veka, a mnoga deca su trpela fizičko, emotivno i seksualno zlostavljanje, prenosi britanski javni servis.
Kanadski ministar za odnose krune i starosedelaca Mark Miler ocenio je da novčana kompenzacija "neće izbrisati ili nadoknaditi prošlost, ali može da se pozabavi kolektivnom štetom koju je prouzrokovala kanadska prošlost".
 
Poslednjih godina autohtone zajednice pronašle su dokaze o stotinama neobeleženih masovnih grobnica na teritorijama internata, a stručnjaci procenjuju da je najmanje 3.200 dece umrlo u nekom od 130 internata.
 
U izveštaju Komisije za istinu i pomirenje objavljenom 2015, navodi se da je kanadski školski sistem prema deci autohtonih naroda sprovodio "kulturni genocid", navodi BBC.
 
Pohađanje obaveznih internata bilo je deo kulturne politike koja je za cilj imala da asimiluje domorodačku decu i uništi njihovu kulturu i jezik. Regionalni šef Skupštine Prvih nacija Britanske Kolumbije Šejn Gotfridson rekao je da je "uvek bilo borbe" za ljudska prava kanadskih starosedalaca. 
 
"Ovo je početak nove ere za naš narod u Kanadi", rekao je Gotfridson.
 
Novac od kompenzacije biće usmeren u neprofitni fond namenjen podršci lečenju, obrazovanju, nasleđu, jeziku i dobrobiti starosedelačkih naroda u periodu od 20 godina, prenosi BBC.
  • Ravnatelj

    23.01.2023 20:23
    Genocid
    Ovaj genocid je sprovođen uredno, pedantno i sistematski preko 100 godina (do 1995), u tesnoj saradnji Katoličke crkve i države Kanade.
    Kanada, land of milk and honey, nekom majka, a nekom maćeha uz trošak od svega par milijardi dolara. Ali, o tome se među gospodom ne govori.
    Jezivo.
  • Ajme Nama

    23.01.2023 14:09
    Jeftino pranje savesti. Tri milijarde za koliko ljudi i koliko godina je ponižavajuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet