Haker ukrao i objavio lične podatke svih Austrijanaca

Haker iz Holandije uhapšen u novembru, pribavio je i ponudio na prodaju ime i prezime, adresu i datum rođenja gotovo svih austrijskih građana, saopštila je u sredu austrijska policija.
Haker ukrao i objavio lične podatke svih Austrijanaca
Foto: Pixabay
Korisnik, za kog se veruje da je haker, ponudio je podatke na prodaju na internet forumu u maju 2020, predstavljajući ih kao "ime, pol, punu adresu i datum rođenja verovatno svakog građanina" u Austriji, navodi se u policijskom saopštenju.
Dodaje se da su istražitelji potvrdili autentičnost.
Zbirka se sastojala od skoro devet miliona grupa podataka, ističe policija. Austrija ima otprilike 9,1 miliona stanovnika. 
 
Haker je takođe stavio na prodaju "slične grupe podataka" iz Italije, Holandije i Kolumbije, rekla je austrijska policija, dodajući da nema druge detalje.
 
"Budući da su ti podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su ti registracijski podaci, u celosti ili delimično, nepovratno u rukama kriminalaca", saopštila je policija, dodajući da se veruje da su nepoznate osobe platile za podatke.
 
Osumnjičeni 25-ogodišnjak uhapšen u stanu u Amsterdamu, od ranije je poznat policiji, a istražuju ga holandska policija i pravosudni organi, rečeno je u austrijskoj policiji.
 
Portparol je dodao se policija tek sada o tome oglasila kako ne bi ometala spomenute istrage.
 
Policija nije elaborirala o posledicama za bezbednost austrijskih podataka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet