VIDEO: Obeležena 81. godišnjica Igmanskog marša

Na planini Igman, na Velikom polju, obeležena je 81. godišnjica Igmanskog marša.
Tradicionalnim maršem i polaganjem venaca i cveća delegacija na Spomen-obeležje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obeležena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu.

Na Igmanu su se i ove godine okupili članovi antifašističkih udruženja iz regiona i članovi SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Nakon dolaska na Igman, kolona se formirala na lokalitetu Brezovača odakle su okupljeni stigli na Veliko polje gde su položili cveće i vence na glavni spomenik.
 
Na tom mestu upriličena je i svečanost, a javnosti se obratio i Albin Pibernik, najmlađi učesnik marša 1942. godine.
 
 
Tada su borci Prve proleterske brigade iz opsade jakih nemačkih snaga na Romaniji krenuli u proboj prema Sarajevu. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje.
 
Najteži deo je bio početak uspona na Igman, a Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pešačilo je 17 sati.
  • pobogu

    29.01.2023 08:20
    "Obeležena 81. godišnjica Igmanskog marša"


    Igmanci, sreca vasa sto ne mozete videti kakvi su vam potomci...
  • milenko

    29.01.2023 04:37
    Partizani !!!
    Pri formiranju Prve proleterske brigade 21. decembra 1941. u Rudom, od šest bataljona četiri su činili partizani iz Srbije, a dva iz Crne Gore. Religije,političari i kriminalci-mafija, su 3 najveća krivca za ratove,nacionalističke mržnje i ovaj jad poslednjih 30-ak godina. Sve religije kao i političari primaju novac krvav i prljav od krimosa - ratnih profitera ! ! ! ! !JUGOSLAVIJA je bila ZAKON !!! ,za sve ove 'samostalne' ,'suverene' ,nenadjebive itd. 'državice'- religijsko-nacionalističke i mafijsko-političarske torove za ovce i goveda ! ! ! ! !SPC, Islamska zajednica, i Katolička crkva su produžene ruke fašističkih organizacija, SNSD, SDA, HDZ.
    Imao sam poštovanje za sve religije (iako sam teški ateist) sve do rata u ex- Jugi,danas imam samo gadjenje i odbojnost !!!
    Očna mrena je na trećem mestu uzročnika slepila ,religija i politika i dalje čvrsto drže prva dva mesta !!! Od smrti J.B. Tita kreće čerupanje i rasprodaja . Od smrdljivo nacionalističkih ratova 90tih kreće i ne staje do danas opšti: lopovluk,seljakluk,džiberluk,krkanluk,itd. , počevši od Slobe preko svih ostalih fuNJkcinera ! ! ! !
  • Dule

    29.01.2023 00:26
    Greška
    Igmanski marš je namerna greška ili ne znanje komande koja je njime rukovodila.Po rečima ljudi koji žive na Igmanu u tom pojasu gde su jedinice išle izražene su izuzetni loši mikro klimatski uslovi.Da su se kretali drugom putanjom ne bi bili izloženi tolikom ekstermno hladnoćom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.