Raspušteni "Škorpioni" - jedinica kojoj su pripadali policajci koji su batinama ubili Afroamerikanca

U Memfisu je raspuštena policijska jedinica "Škorpioni" kojoj su pripadali policajci optuženi za ubistvo Tajera Nikolsa.
Raspušteni "Škorpioni" - jedinica kojoj su pripadali policajci koji su batinama ubili Afroamerikanca
Foto: Beta/AP
Zvaničnici u Memfisu, u državi Tenesi, objavili su u petak dramatične snimke sa kamere na kojima se vidi kako Afroamerikanca Tajera Nikolsa prebijaju petorica policajaca.
Na snimcima se čuje kako je 29-ogodišnji Tajer nekoliko puta uzvikivao "mama" dok ga policajci tuku, nakon što je pobegao sa saobraćajne stanice.
Nikols je umro u 29. godini 10. januara, tri dana nakon nasilnog sukoba.
 
Petorica policijskih službenika Memfisa koji su učestvovali u njegovom hapšenju, optuženi su za ubistvo drugog stepena. Nakon plaćene kaucije, većina njih brani se sa slobode.
 
Nakon objavljivanja snimka, u najmanje devet gradova SAD održani su protesti. Najviše ljudi okupilo se u Memfisu, Atlanti i Njujorku.
 
Policijska uprava Memfisa zatim je deaktivirala svoju jedinicu Škorpion, kojoj su pripadali optuženi policajci. Odluka je doneta nakon što se šefica policije Serelin Dejvis sastala sa ostalim pripadnicima jedinice, koji su se složili sa deaktivacijom, navodi se u saopštenju odeljenja.
 
 
Ta jedinica, koju čini 40 policajaca, trebalo je da se bavi žarištima visokog kriminala.
 
Napad na Tajera Nikolsa ranije je osudio predsednik Džozef Bajden, pozivajući na mirne proteste.
 
Sinoć se oglasila i potpredsednica Kamala Haris navodeći da su otvorene rane koje nikada neće sasvim zaceliti.
 
"Tajer Nikols je trebalo da stigne kući svojoj porodici. Ipak, još jednom, Amerika oplakuje život sina i oca, koji je prekinut od strane onih koji su se zakleli da će štititi i služiti. Snimci i slike koji su objavljeni zauvek će ostati u našem pamćenju i otvorili su rane koje nikada neće sasvim zaceliti", navodi se u saopštenju Haris.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet