FBI, nemačka i holandska policija hakovali hakere

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je tajno hakovao bandu Hiv i osujetio njihov plan da putem rensomver zahteva pokradu više od 300 žrtava za preko 130 miliona dolara.
FBI, nemačka i holandska policija hakovali hakere
Foto: Pixabay (ilustracija)
Američki državni tužilac Merik Garland, direktor FBI Kristofer Rej i zamenik američkog tužioca Liza Monako rekli su da su vladini hakeri provalili u mreže bande Hiv i stavili je pod nadzor.
"Koristeći zakonita sredstva hakovali smo hakere", rekla je Monako.
Servere Hiva takođe su hakovale nemačka Kriminalistička policija i Holandska nacionalna jedinica za visokotehnološki kriminal. 
 
"Intenzivna saradnja preko državnih granica i kontinenata, koju karakteriše međusobno poverenje, ključ je za efikasnu borbu protiv ozbiljnog sajber kriminala“, saopštili su komesar nemačke policije Udo Vogel i tužioci u nemačkoj državi Baden-Virtemberg.
 
U ovom slučaju nije bilo zaplene kriptovaluta, jer su istražitelji intervenisali pre nego što je Hiv zahtevao isplate od potencijalnih žrtava.
 
Hiv je sa više od 100 miliona dolara otkupa bio jedna od najvećih sajber kriminalnih grupa koje ucenjuju aktere međunarodnih poslova blokiranjem njihovih podataka i zahtevima da zauzvrat plate ogromne iznose u kriptovaluti. 
 
Američko ministarstvo pravde je saopštilo da je Hiv imao više od 1.500 žrtava u 80 zemalja.
 
Ransomver je vrsta softvera napravljena da blokira pristup računarskom sistemu dok se ne isplati određena suma novca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet