Samo 11 odsto birača glasalo na parlamentarnim izborima u Tunisu

U Tunisu je danas održan drugi krug parlamentarnih izbora sa slabim odzivom birača što je odraz političkih podela i rastućih teškoća u privredi.

Na glasanje je došlo svega 887.638 građana - 11,3 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija.

I prvom krugu, 17. decembra, glasalo je svega 11,2 odsto birača što je najmanje od prevrata 2011. i početka uvodjenja demokratije.
Izbori za 131 od 161 ukupno poslanika završna su faza reforme koju je pre 18 meseci nametnuo predsednik Kais Sajed kako bi vratio predsednički sistem vladavine u Tunisu. Takav sistem bio je pre prevrata 2011. i pada predsednika Bena Alija, smatranog za diktatora.
 
Sajed je 25. jula 2021. preuzeo puna predsednička ovlašćenja, suspendovao rad Parlamenta i smenio Vladu.
 
Godinu dana kasnije je donet nov Ustav s novim ovlašćenjima za predsednika, Sajeda, a s veoma ograničenim ovlašćenjima Parlamenta.
 
Opozicija koja je bojkotovala izbore, i nevladine organizacije ocenile su posle prvog kruga izbora da se vratila autoritarna vlast.
 
Građani se suočavaju sa padom kupovne moći i inflacijom iznad deset odsto, a vlada i nestašica čak i subvencionisanih namirnica kao što su mleko, šećer ili ulje.

Teme

TUNIS
  • Nenad

    30.01.2023 07:32
    Slučajna sličnost
    Isti scenario samo promeniti imena učesnika. I povećati inflaciju.
  • Ostoja

    29.01.2023 23:24
    Nemaju oni kao mi uhlebljenu nazadnjačku bulumentu da glasa za "svevišnjeg". To je poštena država i pošteni nepotkupljivi ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet