FOTO, VIDEO: Francuska paralisana štrajkovima protiv podizanja starosne granice za penziju

Francuzi su drugi put organizovali štrajk širom zemlje zbog plana vlade da se u penziju ide sa 64, umesto 62 godine.
FOTO, VIDEO: Francuska paralisana štrajkovima protiv podizanja starosne granice za penziju
Foto: Beta/AP
Štrajk u Francuskoj poremetio je proizvodnju električne energije, ali i javni prevoz i nastavu u školama.
Saobraćala je samo trećina brzih Te-Že-Ve vozova, kao i svega nekoliko lokalnih i regionalnih vozova. Pariski metro je takođe bio ozbiljno poremećen, a putnici su se na stajalištima gurali kako bi uspeli da uđu u neki od svega par vozova.
Ipak, čini se da Parižanima više smeta penziona reforma nego štrajk. Pedesetdevetogodišnja pravnica Katrin rekla je da joj uopšte ne smeta da čeka voz - ili čekaš, ili pešačiš.
 
"Podržavam ih (štrajkače). Uskoro ću imati 60 godina, tako da zaista nisam zadovoljna što moram (da radim) još četiri godine", rekla je ona.
 
Oni kojima smeta štrajk ističu da nema smisla protestovati na taj način jer će zakon ionako biti usvojen.
 
 
Polovina nastavnika osnovnih škola je u štrajku, kao i osoblje rafinerija nafte i radio stanica, koje su puštale muziku umesto informativnih emisija. Učenici su blokirali srednju školu Turgo u centru Pariza, držeći plakat sa natpisom "Podrška radnicima" i "Mladi su ljuti".
 
Sindikati, koji su organizovali mitinge širom Francuske tokom dana, žele da izvrše pritisak na vladu i verovatno će najaviti još protesta za naredne nedelje.
 
"Kada postoji tako masovno protivljenje, bilo bi opasno po vladu da ne sluša", rekla je generalna sekretarka ogranka državnih službenika sindikata CFDT Milen Žako.
 
 
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina Francuza ljuta zbog porasta troškova života zbog inflacije i protive se penzionoj reformi. 
 
Predsednik Emanuel Makron, ipak, namerava da se odupre otporu.
 
"Reforma je od vitalnog značaja da bi se osigurala održivost penzionog sistema", poručio je Makron u ponedeljak.
 
 
Vladini planovi predviđaju povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Ta mera bi donela dodatnih 17,7 milijardi evra u godišnjim penzijskim doprinosima.
 
Sindikati tvrde da postoje i drugi načini za povećanje prihoda, kao npr. oporezivanje superbogatih ili zahtevi da poslodavci ili dobrostojeći penzioneri daju više u budžet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.