Pronađena malecna radioaktivna kapsula Rio Tinta nestala u Australiji

Vlasti u Australiji tvrde da su pronašle radioaktivnu kapsulu koja je nestala prošle nedelje, javlja BBC.
Pronađena malecna radioaktivna kapsula Rio Tinta nestala u Australiji
Foto: Beta/AP
Službe hitne pomoći "bukvalno su pronašle iglu u plastu sena", saopštile su vlasti Zapadne Australije.
Opsežna potraga je pokrenuta kada je predmet izgubljen dok je transportovan duž 1.400 km rute preko Zapadne Australije. Rudarski gigant Rio Tinto se izvinio zbog gubitka kapsule, koja je mogla predstavljati ozbiljnu opasnost.
Potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz Zapadnu Australiju između gradova Njumen i Pert, trajala je nedelju dana.
 
Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.
 
Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Kapsula je dimenzija osam sa šest milimetara. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.
 
Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.
  • Nije malecna

    01.02.2023 13:32
    Ogromna je
    8x6mm nije "malecno" kada je u pitanju radioaktivna materija!
    Nećemo Rio Tinto trovače!
  • /

    01.02.2023 10:03
    /
    seca li se neko kako su 90ih rusi svercovali te kapsule?
    naravno, sverceri nisu preziveli ali je crno trziste dobilo sta je htelo
  • Kiki

    01.02.2023 09:22
    Treba nam Rio Tinto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet