Zahtev da saobraćajna signalizacija u Crnoj Gori bude na ćirilici

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio je preporuku Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore da se izmeni pravilnik tako da i saobraćajni znakovi mogu da budu na ćirilici.
Zahtev da saobraćajna signalizacija u Crnoj Gori bude na ćirilici
Foto: Pixabay
Navodi se, naime, da je ovoj instituciji podneta pritužba zbog diskriminacije i kršenja ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma u obeležavanju toponima na deonici autoputa Smokovac - Mateševo i ističe da nijedan toponim na relaciji od 43 km nije ispisan na ćiriličnom pismu.
Ranije je Srpski nacionalni savet saopštio da su oni podneli pritužbu i istakli da je upotreba ćiriličnog pisma jezički identitet srpskog naroda u Crnoj Gori.
Inače, u Grčkoj i Bugarskoj signalizacija je ispisana grčkim alfabetom i ćirilicom, dok se u Crnoj Gori ćirilica može naći samo u izuzetnim slučajevima.
 
Ombudsman podseća na njihov raniji stav da ćirilično pismo predstavlja deo nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta ne samo srpskog, već i crnogorskog naroda i drugih naroda čiji jezik ima zajedničku lingvističku osnovu, a koji ćirilicu koriste, odnosno mogu koristiti kao jedno od pisama svog jezika.
 
"Dakle, pitanje upotrebe ćiriličnog pisma mora se odvojeno posmatrati od nacionalnog, kulturnog i jezičkog nasleđa i identiteta Srpskog naroda u Crnoj Gori, jer ćirilično pismo predstavlja pismo ne samo jednog naroda u Crnoj Gori, već i drugih naroda koji ćirilično pismo koriste, neguju i doživljavaju ga kulturnim i jezičkim bogatstvom. Zbog svega navedenog, Zaštitnik i u ovom slučaju stoji na stanovištu da se odgovor na pitanje koje pritužba otvara ne može tražiti na terenu propisa o zabrani diskriminacije", navodi se u mišljenju Ombudsmana.
 
Dalje navode da je Monteput u svom izjašnjenju naveo da se natpisi na saobraćajnoj signalizaciji ispisuju na crnogorskom jeziku u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji kojim je predviđeno da se nazivi na saobraćajnim oznakama ispisuju latiničnim pismom.
 
Zaštitnik ukazuje da je ustavna garancija ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma sadržana u odredbi Ustava Crne Gore, kojom je propisano da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, što podrazumeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da nijedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, te da imaju isti dignitet.
  • bla

    02.02.2023 21:56
    'bla vas ćirilica.
    Volim je, lepše je pismo od latinice, ali zbog 30-godišnjeg ćiriličenja na pamet mi ne pada da je koristim.
  • Gojko

    02.02.2023 21:40
    Latinica je univerzalna.
  • /

    02.02.2023 20:25
    /
    trgovali su kosovo za mk, cg i rs

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet