Dodik: Imam iz Kozarca govorom mržnje o Svetom Savi i SPC povredio Srbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Amir Mahić, imam medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, govorom mržnje o Svetom Savi i SPC povredio sve Srbe.
Dodik: Imam iz Kozarca govorom mržnje o Svetom Savi i SPC povredio Srbe
Foto: 021.rs
"To je govor mržnje i ne doprinosi toleranciji. Islamska zajednica nema nikakvih problema u Republici Srpskoj, a u Kozarcu su izgradili sve što su hteli", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).
Naglasio je da je govor imama Amira Mahića bio potpuno nepotreban i da "to sve govori o njemu".
Tokom verske službe imam Mahić je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo. Mahić je tokom službe 27. januara istakao da je Sveti Sava bio "veoma kontroverzna ličnost", da je to "jedan od činovnika SPC" i da je "laž da je prosvetitelj".
 
"Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta", rekao je Mahić.
 
Dodao je da "srpska pravoslavna sekta nema veze ni sa hrišćanstvom ni sa pravoslavljem".
 
Prema Mahićevim rečima, "začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava", dodavši da su dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje "nacionalizam i fašizam".
 
Policijska uprava Prijedor saopštila je da su po saznanju o postojanju video snimka, u kojem verski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i da, u skladu s tim, istražuju celi slučaj.
  • Vlada

    06.02.2023 10:06
    Kad Bosanac procenjuje šta meni kao Srbinu vređa osećanja.
  • /

    04.02.2023 13:57
    /
    steta sto nisu sabrali sta sve srbi nisu izjavili
  • zztop

    03.02.2023 19:32
    Eto naljutio se i neki hrizostom jević dabrobosanski koji opet govori o ugroženosti srba u BiH federaciji kao što su bili 91.-e u dalmaciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.