Bivši ministri Crne Gore saslušani zbog postavljanja spomen ploče u Morinju

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i bivši ministar odbrane Raško Konjević saslušani su jutros u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.
Bivši ministri Crne Gore saslušani zbog postavljanja spomen ploče u Morinju
Foto: 021.rs

Oni su saslušani po krivičnoj prijavi zbog postavljanja spomen ploče na vojnom objektu u Morinju.

Krivokapić je nakon saslušanja Pobjedi kazao je da je to samo jedan od postupaka političkog progona koji su se poslednjih godina intenzivirali.
"Bilo ih je i ranije, da nikog ne bih abolirao, ali sad su se intenzivirali i nažalost dio su one politike zaustavljanja Crne Gore na putu evropskih integracija koji je dobio jasan iskaz u prijetnji EU i potpunog zamrzavanja našeg evropskog puta, što će direktno platiti građani Crne Gore i moralno, što je vrlo važno, u slučaju Morinja. Jedno društvo koje tako gubi svoje moralne kompase, onda gubi i bilo kakvu osnov za normalnost, napredak i razvoj", rekao je Krivokapić.
 
Osim krivičnih prijava, koju je protiv dvojice bivših ministara podnela Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara, Opštini Kotor je naloženo da ukloni spomen ploču, što se do sada nije desilo, jer nadležne opštinske službe ne mogu da pristupe u posed vojnog objekta u Morinju i izvrše uklanjanje spomen ploče.
 
Spomen-ploču u logoru Morinj 10. oktobra su otkrili Krivokapić i Konjević u prisustvu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.
 
Pojedini građanski aktivisti tvrde da današnja vlast u Crnoj Gori nije legalistička i da su pravi razlozi odbijanje suočavanja sa prošlošću i zaštitnički odnos prema počiniocima i današnjim podržavaocima tog i drugih ratnih zločina počinjenih u Crnoj Gori i regionu.
 
Logor Morinj je bila kasarna JNA koja je pretvorena u sabirni centar zarobljenika, uglavnom Hrvata, s područja Dubrovnika 1991. i 1992, gde su isleđivani i zlostavljani.
 
Viši sud u Podgorici je 2013. godine utvrdio odgovornost četiri osobe za ratne zločine nad zatvorenicima u Morinju, a 2014. je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio i učinio pravosnažnom.
 
Presudom je utvrđeno da su u Sabirnom centru Morinj zatvorenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju, da je neprestano vladala atmosfera terora i straha za goli život.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet