VIDEO: Obaranje kineskog balona zabavilo turiste i građane na plaži u SAD

Obaranje kineskog balona kog SAD smatraju špijunskim bila je atrakcija za turiste i građane na obali američke savezne države Južne Karoline, na plaži Mirtl Bič, javila je agencija AP.
VIDEO: Obaranje kineskog balona zabavilo turiste i građane na plaži u SAD
Foto: Beta/AP
Mnogi posmatrači koji su se zadesili na plaži bili su istovremeno zbunjeni i uznemireni, a neki su navijali.
Kako je javila agencija Frans pres, američki borbeni avion oborio je kineski balon koji je nekoliko dana leteo iznad SAD i čije prisustvo predstavlja "neprihvatljivo kršenje" američkog suvereniteta, izjavio je u subotu američki ministar odbrane Lojd Ostin.
Balon je pogođen projektilom iz lovca F-22 nedaleko od Mirtl Biča, a obaranje balona je privuklo ne samo posmatrače na plaži već i ljude koji su bili udaljeniji, među kojima su bili turisti, mladi i penzioneri. Neki su bili okupljeni na parkinzima hotela kako bi gledali lebdenje balona.
 
Veselo raspoloženje posmatrača je bacilo senku na ozbiljnost situacije. Lokalne vlasti su upozorile ljude da ne diraju krhotine i da umesto toga pozovu policiju.
 
Ostaci balona su se proširili na oko 11 kilometara i upali 14 metara u vodu, pliće nego što su zvaničnici očekivali. Prikupljanje ostataka nastavljeno je danas.
 
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u subotu uveče da je još u sredu naložio obaranje balona, ali je Pentagon morao da sačeka najbezbednije mesto za tu operaciju, kod američke obale.
 
Američke vlasti smatraju da je to kineski špijunski balon, dok su kineske vlasti navele da je to balon za ispitivanje atmosferskih prilika koji je skrenuo sa svoje putanje.
 
  • Перун

    06.02.2023 12:29
    Паничари који су ангажовали 2 Ф-22, 3 Ф-16 а предходно закључили да најновији Патриот не може да га обори због слабог одраза и немања оперативног на копну САД само показују колико и највећа технологија нема решења за обичне стварчице.
  • The Lalosh

    06.02.2023 09:12
    @Omg
    Sećam se nedavno... Jedna zemlja sa brdovitog Balkana je podigla Migove 29 (više njih) zbog albanskog drona.
    Ko je veća drama kraljica?
  • Omg

    06.02.2023 00:01
    Hahhaa ladno su dizali F22 zbog kineskog balona, koje drama kraljice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet